Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reforma PDL în 35 de paşi

voinescu-macovei-preda.jpg

Sever Voinescu, Monica Macovei şi Cristian Preda

PDL trebuie să devină "un partid popular modern". Iată ce susţin Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei, care au lansat pe blogurile personale o platformă cu 35 de idei. Cei trei democrat-liberali propun de fapt o dezbatere în partid, încercând să se poziţioneze astfel în perspectiva alegerilor interne din luna mai.

Deşi este vremea semnăturilor, Preda, Voinescu şi Macovei cred că este vremea dezbaterilor."În acest moment, unii colegi din PDL caută 35 de semnături pentru a-şi susţine candidatura. Lor şi tuturor celorlalţi colegi şi prieteni din partid, vrem să le oferim 35 de idei. Poate că este vremea semnăturilor, dar noi credem că este vremea dezbaterilor", scriu cei trei democrat-liberali.

"Indiferent că vom găsi sau nu un număr de colegi gata să se reunească în jurul acestor idei pentru a depune o moţiune, discuţia ne va ajuta foarte mult. O dorim deschisă şi argumentată, departe de invective şi suspiciuni. De fapt, vor avea de câştigat de pe urma dezbaterii toţi cei care speră că putem progresa în România", apreciază Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei.

Cei trei susţin, între altele, reducerea ca număr şi în cuantum a taxelor şi a impozitelor, un sistem de pensii sustenabil, astfel ca pensiile de stat să nu fie în pericol, dar şi salarii mărite până în 2012 pentru medici şi profesori.

Democrat-liberalii mai propun ca prezenţa statului în economie să fie redusă, lucru care ar avea un triplu efect: creşterea eficienţei, scăderea corupţiei şi depolitizarea unor decizii economice.

Preda, Voinescu şi Macovei mai propun trecerea economiei de la o dezvoltare bazată pe consum la o dezvoltare bazată pe producţie.

Semnatarii platformei propun de asemenea înscrierea în Constituţie a unui deficit bugetar maxim de 3%, precum şi elaborarea bugetului cu cel puţin şase luni înainte de debutul anului fiscal şi consultarea cu autorităţile europene competente.

Cei trei semnatari mai propun iniţierea unui pact naţional pentru protejarea mediului.

Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei mai susţin ca doar miniştrii şi secretarii de stat să fie afiliaţi politic, nu şi restul funcţionarilor publici. În plus, ei vor ca alocările bugetare să fie distribuite echitabil în teritoriu, iar acest lucru să fie precizat explicit în Constituţie.

"Funcţionarii statului trebuie să fie apolitici. Este necesar ca singura bază de selecţie să fie competenţa dobândită, nu relaţia clientelară, cu atât mai puţin cea condiţionată de susţinerea campaniilor electorale", explică ei.

Preda, Voinescu şi Macovei fac de asemenea propuneri legate de justiţie. Ei sugerează între altele reducerea duratei mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la trei ani şi eliminarea prevederii referitoare la votul secret în CSM, pentru a se asigura responsabilitatea, transparenţa şi motivarea deciziilor.

Cât despre politica externă, aceasta trebuie să fie în acord cu interesele europene, apartenenţa României la UE fiind mai mult decât sincronizare economică şi libertate de mişcare şi trebuie să includă în următorii ani participarea semnificativă a României la realizarea Politicii Europene de Vecinătate, ca şi la politicile de ajutor pentru dezvoltare ale UE.

 
Cristian Preda intervievat de Anca Năstase