Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reforma Schengen: România nu blochează dosarul, dar obţine garanţii

schengen1.jpg

Reforma Schengen : România nu blochează dosarul, dar obţine garanţii

România a ales în cele din urmă să nu blocheze joi la Luxemburg dosarul reformei Schengen, în cadrul reuniunii miniştrilor de interne UE. Ţara a adăugat însă o declaraţie la notiţele reuniunii prin care cere să adere în fine la spaţiul Schengen.

România se gândise să le împiedice pe colegele europene în incercarea lor de a nu mai implica si Parlamentul European in decizia reformei Spatiului Schengen.

Ideea era ca tara sa obtina unele garantii privind aderarea sa in schimbul deblocarii dosarului.

In cele din urma, delegatia româna si-a schimbat atitudinea. Oficial, schimbarea pozitiei vine pe fondul  unui  nou compromis obţinut de presedintia daneza a UE. Aceasta da mai multa importanta Parlamentului European si Comisiei Europene in proiectul de reforma.

Marian Tutilescu, secretar de stat si seful departamentului Schengen din MAI, prezent la reuniune, a explicat insa pentru RFI ca reforma este benefica pentru toata lumea :

"Era necesara realizarea unanimitatii si deblocarea acestui pachet de masuri pentru guvernanta Schengen pentru procesul nostru de aderare, nu atât prin acest aport politic ci prin necesitatea intaririi regulilor de functionare a spatiului Svhengen si a asigurarii securitatii.

Stiti desigur ca exista o atmosfera de ingrijorare in rândul cetatenilor din Spatiul Schengen privind problemele din sud-estul Europei si noi aveam nevoie de aceste masuri pentru a putea adera cu succes ".

Dar România, care se considera nedreptatita in acest dosar,  a adaugat totusi o declaratie de principiu la notitele reuniunii prin care aminteste faptul ca este gata pentru a adera la Spatiul Schengen.

Ea face de fapt referire la un aviz juridic european, care a găsit-o pregatita de aderare si « ramâne convinsa » ca statele membre vor da dovada de « cooperare constructiva si loiala » fata de acest aviz.

Cum nicio tara nu a ridicat obiectii la aceasta declaratie, România crede ca a obtinut astazi o garantie, fie ea  si timida, a aderarii sale la Spatiul Schengen.

Ce ar fi blocat România ?

Este vorba despre schimbarea unui cadru european de decizie. Reforma Schengen tine de afacerile interne ale UE. In mod normal, decizia ar trebui sa fie luata atat de statele membre, cat si de Parlamentul European.

Cum reforma Schengen ar putea fi una drastica, vizînd sa fereasca Europa de imigratia ilegala, ba chiar s-o transforme intr-o fortareata, Parlamentul European si-a manifestat opozitia.

De aceea, statele membre doresc sa decida singure si nestingherite , prin urmare acum se va schimba  cadrul decizional si se va evita implicarea Parlamentului.

Dar pentru ca aceasta schimbare sa aiba loc, a fost necesar un vot pozitiv al tuturor statelor membre UE. Pentru Romania, discutia de la Luxembourg este o oportunitate de a-si pleda cauza, deoarece europenii au avut nevoie de votul Bucurestiului pentru reforma.

România doreşte să adere cât mai repede la Schengen si doreste sa obtina maine unele garantii privind aderarea la spatiul de libera circulatie. In baza unui compromis european din 2011, numit "compromisul polonez", tara va adera in doua etape : mai intâi cu frontierele maritime si aeriene, probabil in 28 octombrie 2012 si apoi cu cele terestre. Data deschiderii frontierelor terestre este cea pe care partea româna doreste s-o cunoasca fara echivoc in septembrie.