Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Refuzul lui Severin de a demisiona este "regretabil"

severin-adrian-prim-plan.jpg

Adrian Severin refuză să-şi dea demisia din Parlamentul European.

Refuzul euro-parlamentarului Adrian Severin de a-şi da demisia este "regretabil", cu atât mai mult cu cât este vorba de un om "inteligent". Declaraţia a fost făcută la RFI de către deputatul european PDL, Cristian Preda.

Euro-parlamentarul democrat-liberal nu înţelege refuzul socialistului Adrian Severin de a demisiona, în urma scandalului de corupţie în care a fost implicat.

"Nu-mi explic, pentru că e vorba de un om inteligent, nu e un om care să nu înţeleagă lucrurile despre care se vorbeşte de duminică încoace. Toată lumea e conştientă că e afectată nu doar imaginea lui personală, nu doar imaginea reprezentanţilor din România în Parlamentul European, ci şi iată, Buzek (preşedintele PE - n.r.) o spune foarte clar, felul în care Parlamentul European este perceput în UE. Noi suntem reprezentanţii cetăţenilor, nu ai unor grupuri de lobby. E absolut regretabil, nici nu ştiu ce să mai spun, vă zic cinstit", declară Cristian Preda.

Adrian Severin a fost fluierat de colegii săi din Parlamentul European şi mutat pe unul dintre ultimele rânduri ale sălii de plen, între Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali.

"Astea sunt dispunerile sălii, astea sunt locurile rezervate în sală diverselor grupuri, cei neafiliaţi la nici un grup, cum e cazul lui, cum e şi cazul celebrilor Vadim Tudor şi Becali, locul celor care nu sunt afiliaţi nicăieri este undeva în stânga sălii, foarte sus, nu-s foarte numeroşi, că vă daţi seama, e vorba de oameni pe care nu-i primeşte nimeni. Aici e vorba şi de influenţa pe care o avem noi în Parlament, pentru că deja cu reprezentanţii PRM pierdusem nişte locuri, unul dintre ei, domnul Tănăsescu a trecut la PSD între timp, dar aveam oricum la început trei care nu contau, pentru că toţi ăştia care sunt în grupul de neafiliaţi n-au nici un fel de influenţă în Parlament. Acum li se adaugă şi Severin, care paradoxal, avea o influenţă în grupul socialist. E o problemă de reprezentare aici, adică nu-i vorba doar de o chestiune personală. E vorba de faptul că din cei 33 de parlamentari din România, trei sunt în acest moment, cum se spune la fotbal, pe bară. Nu pot conta deloc. Nu ştiu dacă ne permitem acest lux!", explică Preda.

El spune că parlamentarii europeni se manifestă uneori zgomotos, pentru că PE nu e la urma urmei un "laborator de cercetare". "Parlamentarii europeni se manifestă zgomotos, deşi Parlamentul European e un loc al exprimării marilor interese europene, gesturile pe care le fac parlamentarii sunt gesturi spontane, de felul ăsta, se aplaudă, se bate în mese când oamenilor nu le convine ceva, se mai şi strigă, e un Parlament animat, nu e chiar un laborator de cercetare!", conchide euro-deputatul PDL.

Adrian Severin a fost exclus din grupul socialiştilor europeni din PE şi ar putea fi dat afară şi din PSD. Decizia urmează a fi luată luni, 28 martie.

Parlamentarul European refuză să-şi dea demisia din Legislativul de la Strasbourg, deşi i-au cerut-o şi preşedintele PSD, Victor Ponta şi colegii de grup parlamentar şi şeful PE, Jerzy Buzek.

Severin ar fi acceptat bani de la presupuşi lobbişti, pentru a depune un amendament legislativ, potrivit Sunday Times.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Adrian Severin