Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regele Mihai rupe legătura cu Casa de Hohenzollern

regele-mihai-poza-buna.jpg

Regele Mihai I al României

Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern. Fostul suveran renunţă de asemenea la titlurile "Hohenzollern-Sigmaringen". El respectă astfel decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei şi Casei Regale a României.

Informaţia a venit printr-un document semnat de Regele Mihai I şi transmis marţi, 10 mai, prin biroul său de presă.

"Noi, Mihai I, în virtutea autorităţii noastre nedisputate ca şef al Casei Regale a României, luând în considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei şi Casei Noastre Regale şi urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei, ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, adoptate de noi la 30 decembrie 2007, acţionând în conformitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern", arată textul.

"Casa Regală română va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de «Casa Regală a României»", se mai arată în documentul citat.

Membrii familiei regale renunţă la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern. "Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al familiei regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte sau să folosească vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice şef al casei princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie", mai menţionează documentul.

 

 

Alin Ciupală, conferenţiar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti vorbeşte la RFI şi despre un joc de imagine al Casei Regale, care ar putea să se implice într-un proiect politic.

Casa de Hohenzollern este una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi şi împăraţi ai casei conducătore de Brandenburg-Prussia (1415 - 1918) şi Germania Imperială (1871 - 1918). Şi-a luat numele de la un castel din Swabia.

Hohenzollern-Sigmaringen este o ramură a dinastiei de Hohenzollern, care a condus Prusia şi ulterior Germania până în 1918.

În România, casa de Hohenzollern este aleasă ca dinastie domnitoare în anul 1866. Din această dinastie au făcut parte Carol I (principe al României între 1866 - 1881 şi rege între 1881 şi 1914), Ferdinand I al României (1914 - 1927), Mihai I al României (1927 - 1930 şi 1940 -1947) şi Carol al II-lea al României (1930 - 1940).

 
Istoricul Alin Ciupală, intervievat de Anca Năstase