Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regimul Gaddafi, acuzaţii la adresa lui Sarkozy

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Regimul libian, pe punctul de a prelua controlul total al situaţiei din ţară după mai multe săptămâni de revolte şi lupte cu insurgenţii, ameninţă că va dezvălui în curând cum a finanţat campania electorală a preşedintelui Franţei Nicolas Sarkozy. Declaraţia aparţine unuia dintre fiii colonelului Gaddafi, Saif-al-islam, şi a fost făcută pe canalul de televiziune Euronews.

În interviul acordat postului european de televiziune, Saif-al-islam îl atacă dur pe şeful statului francez. După ce-l face "clovn" pe Nicolas Sarkozy, fiul lui Gaddafi îi cere pur şi simplu liderului francez să "dea înapoi banii poporului libian".

E vorba, explică Gadafi jr. de sumele pe care Sarkozy le-ar fi primit ca să-şi finanţeze campania electorală pentru prezidenţialele din 2007. În schimbul banilor, Sarkozy ar fi promis clanului de la putere la Tripoli că va milita în favoarea poporului libian dacă ajunge la Palatul Elysée. Palat care astăzi neagă fireşte versiunea faptelor şi spune că şeful statului nu a beneficiat nicidodată de fonduri libiene.

Tânărul Gaddafi spune însă în interviul acordat canalului Euronews că "are toate detaliile, documentele bancare legate de aceste transferuri de bani si că le va face publice în curând". Ameninţarea lui Saif-al-islam survine exact o săptămână după cea făcută de tatăl său pe postul naţional de televiziune libian.

Liderul de Tripoli, supărat că Sarkozy a fost primul care a recunoscut oficial miscarea de rezistentă libiană, aşa-zisul Consiliu Naţional Libian, ameninţase că va dezvălui "un grav secret" legat de campania electorală de acum 4 ani, lucru ce-ar putea duce, spunea Muamar Gadafi, la căderea lui Nicolas Sarkozy.

Un şef de stat pe care acelaşi Gadafi sr. îl descria într-un interviu acordat presei germane, drept un "amic devenit nebun, suferind de o boală psihică". De unde atâta ură, de ce atâtea resentimete împotriva lui Sarkozy? ne putem întreba.

Trebuie spus că şeful statului francez şi-a surprins aliaţii occidentali. După ce s-a arătat rezervat faţă de revoltele din Tunisia şi Egipt, preşedintele Franţei a dorit probabil să se afirme în cazul Libiei.

După ce a recunoscut CNT-ul, instanţa politică a insurgenţilor, liderul de la Paris a încercat - fără succes deocamdată - să-i atragă pe europeni într-o campanie militară împotriva tării nord-africane.

O poziţie foarte fermă ce i-a surprins pe occidentali, mai ales că acum 3 ani şi jumătate colonelul Gaddafi era primit cu mare pompă la Paris de preşedintele Sarkozy. O vizită în cursul căreia gazda a insistat pe semnarea unor contracte cu regimul lui Gaddafi şi, gest extrem de apreciat, l-a lăsat chiar pe revoluţionarul libian să-şi monteze cortul în grădinile palatului din faţa preşedinţiei franceze.