Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regina Elisabeta a II-a vizitează Emiratele Arabe Unite

Este a doua oară când Regina Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord vizitează Abu Dhabi-ul. Prima vizită oficială în capitala Emiratelor Arabe Unite a avut loc în 1979, când regina Elisabeta a II-a a fost invitată de Şeicul Zayed, fostul preşedinte al Emiratelor şi fondatorul federației.

Cei doi lideri au avut legături de colaborare strânse şi de lungă durată şi au rămas apropiaţi până în 2004 – anul morţii Şeicului Zayed. În consecinţă, vizita de anul acesta a Reginei – la 31 de ani după prima vizită oficială – a început miercuri seara cu un moment de reculegere la mausoleul care găzduieşte mormântul Şeicului. Mausoleul este situat în curtea care înconjoară Marea Moschee din Abu Dhabi, moschee dedicată Şeicului Zayed şi deschisă pentru rugăciune în 2007. Regina Elisabeta a II-a este primul şef de stat care vizitează moscheea de la deschiderea ei. Îmbrăcată într-o tunică aurie lungă până la glezne şi cu capul acoperit cu o eşarfă pentru a respecta cerinţele religiei musulmane, la cei 84 de ani ai săi, regina şi-a lăsat, ca orice alt vizitator, pantofii la intrarea în moschee şi a păşit desculţă pe marmura albă.

Regina este însoţită în vizita sa oficială de soţul ei, Prinţul Philip, Duce de Edinburgh, şi de Prinţul Andrew, al doilea ei fiu, după Prinţul Charles. În afara oficialilor din Emirate, familia regală britanică a fost întâmpinată în Abu Dhabi şi de ministrul de externe britanic, William Hague, care se afla deja în capitală.

Potrivit Şeicului Mohammed, Prinţul Moştenitor al Emiratelor Arabe Unite şi fiul Şeicului Zayed, regina Angliei şi soţul său sunt “oaspeţi de seamă” ai Emiratelor, iar vizita lor în Abu Dhabi “lansează o nouă etapă în cadrul relaţiilor de cooperare şi prietenie care leagă cele două naţiuni”.

Emiratele Arabe Unite sunt o federaţie compusă din şapte state – sau emirate – unite sub un steag comun în 1971 de către Şeicul Zayed. Relaţia dintre Emirate şi Marea Britanie este una de lungă durată, datând de pe vremea când Emiratele erau parte a protectoratul britanic. La ora actuală, Emiratele Arabe Unite sunt principalul importator de produse britanice în Golf, iar pe teritoriul Emiratelor lucrează şi locuiesc circa 120000 de britanici.

Regina Elisabeta a II-a a participat la ceremonia de inaugurare a machetei Muzeului Şeicului Zayed, un secret arhitectural până acum, muzeu care urmează să se deschidă pentru public în 2014 pe insula Saadiyat, aceeaşi insulă care va găzdui, printre altele, muzeul Luvru şi Muzeul Guggenheim.

Proiectat de firma de arhitectură britanică Foster and Partners şi construit în colaborare cu British Museum, Muzeul Zayed are un design menit să simbolizeze vârfurile aripilor de şoim, pasărea care reprezintă cultura şi istoria Emiratelor. Muzeul va fi compus din cinci turnuri, făcute din oţel fin şi modelate ca nişte pene, cu aripa cea mai lungă ridicându-se la o înălțime de 124 de metri.

Programul Reginei a mai inclus un prânz la Palatul Prezidenţial şi un banchet oferit în onoarea vizitei sale. Următoarea destinaţie a Elisabetei a II-a este Omanul, ţară vecină cu Emiratele, unde Regina urmează să fie primită de Sultanul Qaboos.