Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regina Elisabeta s-a adresat Parlamentului britanic, cu prilejul jubileului de diamant

regina-elisabeta-s-adresat-parlamentului-britanic-prilejul-jubileului-diamant.jpg

Regina Elisabeta și Prințul Consort Philip (Foto: Reuters/Kirsty Wigglesworth/Pool)

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a promis să-și reînnoiască serviciul în slujba țării, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a urcării sale pe tron.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Într-un discurs rostit în fața membrilor celor două Camere ale Parlamentului britanic, suverana a afirmat că anul jubiliar reprezintă un prilej de reunire și sărbătorire într-un spirit de bună vecinătate.

Regina Elisabeta se află la a treia astfel de ceremonie, după cele din 1977 (Jubileul de Argint) și 2002 (Jubileul de Aur), seria acestor adresări fiind inaugurată de bunicul actualei suverane, George al V-lea, în 1935.

Monarhul a reamintit că legăturile sale cu puterea legislativă sunt extrem de strânse, dând ca exemplu promulgarea a peste trei mii de proiecte de lege și consultările aproape săptămânale cu 12 prim-miniștri.

Regina a mulțumit pentru sprijin familiei sale, în special Prințului consort Filip, care a împlinit anul trecut 90 de ani, remarcând în trecere că acesta e cunoscut pentru aversiunea sa față de orice compliment.

Ea a reamintit că mai mulți membri ai familiei regale vor face tururi în acest an jubiliar prin cele 56 de state membre ale Commonwealth-ului-fostul Imperiu Britanic, dintre care în 16 este în continuare șefă a statului-țări care cuprind o treime din populația globului.

Regina Elisabeta nu a uitat să aducă un omagiu forţelor armate, al căror comandant suprem este şi a accentuat asupra caracterului comunitar al sărbătoririi jubileului. În luna iunie vor avea loc serbări populare de stradă în întreg Regatul Unit, ocazionate de cea de-a 60-a aniversare a urcării pe tron, pe 6 februarie 1952.

Discursul Reginei a fost precedat de cele ale președinților celor două Camere: Baroneasa D’Souza, pentru Camera Lorzilor și John Bercow, pentru Camera Comunelor. La ceremonie au fost prezenți pe lângă liderii politici actuali, în frunte cu premierul David Cameron și foștii premieri, Tony Blair și Gordon Brown.

Cu acest prilej, Reginei Elisabeta i s-a prezentat darul din partea parlamentarilor, un vitraliu în Palatul Westminster, care adăpostește cele două Camere ale Parlamentului, achitat din banii donați de lorzi și deputați.

 
Londra, Petru Clej, despre discursul Reginei Elisabeta în Parlamentul britanic, cu ocazia jubileului de diamant