Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reglare de conturi in Sofia

200804-3970.jpg

Reglare de conturi in Sofia

Unul din cei mai influenți oameni de afaceri din domeniul energiei nucleare din Sofia a fost asasinat la intrarea în locuinţa sa. Acest eveniment s-a produs în ajunul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzura care vizează scandalul din conducerea Ministerului de Interne. Acesta este ultimul eveniment tragic dintr-o lunga lista de atentate si de asasinate din capital Bulgariei.

In ajunul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzura care vizează scandalurile in conducerea ministerului de interne, la Sofia a fost asasinat unul din cei mai influenți oameni de afaceri in domeniul energeticii nucleare. Evenimentul este ultimul dintr-o lunga lista cu atentate si asasinate. Spre deosebire de anii 90 când victimele asasinilor la comanda au fost capi ai lumii interlope, acum, prin astfel de acte criminale, care rămân de regula nepedepsite, se rezolva conflicte economice.


Victima asasinilor plătiți a căzut directorul executiv al companiei "Atomenergoremont", Borislav Gheorghiev. Invârsta de 41 de ani, ela deținut poziții cheie in energetica nucleara bulgara. Prin compania sa se realizează cea mai mare parte din reparațiile instalațiilor electrice ale centralei nucleare de la Kozlodui. Corpul neînsuflețit al victimei a fost găsit la intrarea blocului, împușcat cu câteva gloanțe. El a fost atras in capcana printr-un fals semnal telefonic ca locuința sa a fost jefuita. Asasinul sau asasinii au dispărut cu un autoturism care a fost găsit mai târziu incendiat.


Cel mai probabil la baza actului criminal se afla interese economice. "Atomenergoremont", in care statul deține 30 la suta din capital, a câștigat in ultimii ani licitații in valoarea de zeci de milioane de euro pentru modernizarea centralei de la Kozlodui.


Numele lui Gheorghiev a apărut in mai multe publicații in legătura cu scandalul care a dus la demisia viceprim-ministrului si ministru al economiei si energeticii, Rumen Ovciarov. Gheorghiev este apropiat de Hristo Kovacki - cel mai bogat om de afaceri bulgar, cu interese in energetica si in sectorul bancar.

Sofia, Petio Petkov

7/04/2008;15.30h