Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Relaţia România-Ungaria: Trebuie "mult calm şi echilibru"

relatia-romania-ungaria-trebuie-mult-calm-echilibru.jpg

Kelemen Hunor face apel la calm în discursurile privind reorganizarea administrativă şi relaţia cu Ungaria.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune la RFI că discursurile de la Universitatea de Vară din Băile Tuşnad "trebuie interpretate într-un registru un pic mai lejer". Ministrul Culturii afirmă că este "o problemă care trebuie tratată cu mult calm şi cu mult echilibru".

În opinia lui Kelemen Hunor, "lucrurile trebuie rezolvate în Bucureşti, deciziile se iau în Guvern, în Parlament şi nu în altă parte. Deci tot ce ţine de suveranitate parlamentară sau guvernamentală deciziile se iau aici. Din acest punct de vedere, niciodată nu va fi posibilă înlocuirea Bucureştiului cu altă capitală sau Parlamentului cu alt Parlament sau Guvernului cu alt Guvern".

Preşedintele UDMR susţine că "declaraţiile la aceste tabere, mai ales în perioada de vară trebuie interpretate într-un registru un pic mai lejer".

Kelemen Hunor precizează că "nu e o problemă de coaliţie până la urmă, e o problemă bilaterală, o problemă care trebuie tratată cu mult calm şi cu mult echilibru".

"Sunt convins că nu putem vorbi în acest moment despre o tensiune în relaţiile bilaterale şi nu trebuie să credem că în această perioadă cineva, vreun om responsabil ar avea interesul să creeze tensiuni în relaţiile bilaterale", mai spune ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

 

Iritare prezidenţială

 

Premierul ungar, Orban Viktor, a fost întrebat sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad ce poate face Guvernul de la Budapesta în privinţa regionalizării României, care este defavorabilă obţinerii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. "Încă nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta să se manifeste. În acest moment, comunitatea maghiară de aici (din Transilvania) trebuie să aibă o poziţie comună, pe care să o comunice Bucureştiului şi abia apoi vom putea vedea ce avem de făcut", a răspuns premierul ungar.

Declaraţia sa fost taxată de preşedintele Traian Băsescu, luni seară, la TVR 1. Afirmaţiile premierului ungar sunt neavenite şi "niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea" în această chestiune, a declarat şeful statului.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reorganizarea administrativă şi relaţia cu Ungaria