Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Relaţiile dintre Iran şi Marea Britanie se deteriorează dramatic

relatiile-iran-marea-britanie-se-deterioreaza-dramatic.jpg

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad

Parlamentul Iranului a aprobat duminică reducerea nivelului relaţiilor diplomatice cu Marea Britanie. Votul din Parlamentul de la Teheran este o replică dată interzicerii de către Guvernul britanic a legăturilor dintre băncile britanice şi cele iraniene.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Guvernul de la Londra este îngrijorat de activităţile nucleare ale Iranului, susţinând că au ca scop fabricarea unor arme nucleare, dar Teheranul dezminte cu tărie astfel de intenţii.

Potrivit postului de radio Teheran, deputații iranieni au scandat "Moarte Marii Britanii!" în timpul votului.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie aprobată și de Consiliul Gardienilor, un organism format din șase experți în lege islamică și șase juriști, numiți de conducătorul suprem, Ayatolahul Ali Hamenei.

Președintele Majlisului, Parlamentul unicameral al Iranului, Ali Larijani, a fost citat de mass-media oficiale avertizând Marea Britanie că acesta este doar începutul drumului și că Parlamentul observă comportamentul acestei țări.

Măsura adoptată de Parlamentul Iranului deschide calea unei posibile expulzări a ambasadorului britanic la Teheran, abia acreditat luna trecută.

Acum o săptămână, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a interzis băncilor britanice să mai aibă legături cu bănci iraniene, o măsură de înăsprire a sancțiunilor economice împotriva Iranului, ca urmare a îngrijorării exprimate recent de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Aceasta spunea că Teheranul trebuie să dea explicații cu privire la programul său nuclear, care ar putea avea scopuri militare.

Iranul a negat întotdeauna aceste acuzații și a susținut că programul său nuclear are scopuri exclusiv pașnice.

Relațiile britanico-iraniene s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, dar nu este prima perioadă de îngheț în relațiile bilaterale. Londra a rupt relațiile cu Teheranul în 1989, când liderul suprem de atunci, Ayatolahul Ruhollah Homeini, a emis o fatwa (sentință religioasă), prin care cerea oricărui musulman să-l ucidă pe scriitorul britanic Salman Rushdie, acuzat de insultarea Profetului Mahomed, în cartea sa "Versetele Satanice".

Relaţiile au fost reluate în 1998, dar nu au fost niciodată calde, dată fiind suspiciunea Iranului cu privire la intențiile britanice și americane în Irakul învecinat, majoritar șiit musulman, ca și Iranul, iar în ultimii ani, din cauza tentativei țărilor occidentale, printre care și Marea Britanie, de a impune sancțiuni Teheranului, pentru programul său nuclear, suspectat a avea ca scop dobândirea armei atomice.

Sancţiunile actuale sunt mai degrabă simbolice, dată fiind opoziția Rusiei și Chinei, care în Consiliul de Securitate al ONU au apărat întotdeana Iranul, cu care au relații economice privilegiate.

 
Londra, Petru Clej, despre relaţiile dintre Marea Britanie şi Iran