Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Relaţiile cu Parisul şi Berlinul, gestionate "mizerabil"

schengen-aeroport.jpg

Dispute politice pe tema Schengen

Relaţiile României cu Franţa şi Germania au fost gestionate "mizerabil". Iată ce spune la RFI preşedintele PNL Bucureşti, Andrei Chiliman. Traian Băsescu a avut numai eşecuri în materie de politică externă, crede primarul Sectorului 1.

Andrei Chiliman e de părere că şeful statului ar fi trebuit să facă un apel la responsabilitate către PDL. "Domnul Băsescu trebuia să facă un apel la responsabilitate faţă de partidul dânsului, care este la Putere de doi ani de zile şi practic n-a făcut absolut nimic, pentru ca procedurile Schengen şi toate implicaţiile de altă natură legate de Schengen să fie aduse la îndeplinire. Traian Băsescu este incapabil să recunoască un eşec şi să-şi asume el responsabilitatea, pentru că politica externă este un atribut constituţional al preşedintelui ţării. În materie de politică externă, domnul preşedinte Băsescu a avut numai eşecuri. Relaţiile cu preşedintele Sarkozy, cu cancelarul Angela Merkel au fost gestionate mizerabil. Să nu ne mirăm că în loc să accepte anumite probleme pe care le mai avem, astăzi se pun pe picioarele dindărăt", spune Andrei Chiliman.

Franţa şi Germania cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare a miniştrilor francez şi german de Interne către comisarul pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că această aderare ar fi “prematură”, dacă ar avea loc în martie 2011.

Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări în Spaţiul Schengen”, scriu cei doi miniştri în scrisoarea obţinută de RFI România. “Nu ar fi realist şi nici responsabil să nu ţinem cont de defectele identificate”. Printre aceste defecte, cei doi subliniază “absenţa unui mediu juridic şi administrativ satisfăcător în domeniile siguranţei şi justiţiei, fenomenele de corupţie la diferite niveluri şi persistenţa unei criminalităţi organizate preocupante”.

Andrei Chiliman, despre Traian Băsescu şi Spaţiul Schengen