Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Relaţiile Rusiei cu NATO vor fi reluate în mod condiţionat şi progresiv

200812-8431.jpg

Relaţiile Rusiei cu NATO vor fi reluate în mod condiţionat şi progresiv

Relaţiile Rusiei cu NATO vor fi reluate în mod condiţionat şi progresiv, a declarat marţi 2 decembrie, la Bruxelles, Secretarul General al Alianţei, Jaap de Hoop Schaeffer în urma reuniunii miniştrilor de externe.

Relaţiile cu Rusia au fost întrerupte în luna august, la începutul conflictului ruso-georgian iar Alianţa le poate relua condiţionat şi progresiv şi doar informal, la nivel de ambasadori.

Sarcina de a explora la nivel diplomatic această posibilitate îi revine Secretarului General NATO, Jaap de Hoop Schaeffer.

NATO şi Rusia nu pot regăsi brusc relaţiile apropiate avute până nu demult şi construite în peste zece ani de cooperare în care Alianţa şi-a întărit în mod strategic legăturile cu Moscova cu ocazia celor doua extinderi spre estul Europei. Cele două pot însă întreţine relaţii minime, se spune la Bruxelles.

Motivaţia membrilor NATO pentru acest început timid de reconciliere este necesitatea de a avea un dialog cu Rusia pentru a discuta mai ales despre elementele asupra cărora cele doua nu sunt de acord.

Astfel, se va sublinia faptul că Alianţa nu aprobă folosirea forţei împotriva Georgiei, recunoaşterea independenţei Abkhaziei şi Ossetiei de Sud, ameninţarea împotriva Poloniei şi aşa mai departe.

În fine, Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Schaeffer a dezminţit posibilitatea ca preşedintele rus să fie invitat anul viitor la summit-ul de aniversare ai celor 60 de ani ai Alianţei.

«Summit-ul de aniversare va fi o petrecereîn familie», a adăugat el.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

2.12.2008