Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Relaţiile ruso-britanice se încălzesc greu

relatiile-ruso-britanice-se-incalzesc-greu.jpg

David Cameron se află în vizită în Rusia (Foto: Reuters/Toby Melville).

Premierul Marii Britanii, David Cameron, aflat în Rusia, spune că ambele ţări au de câştigat dacă-şi consolidează relaţiile bilaterale. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, declară însă că Moscova nu îl va extrăda "niciodată" pe principalul suspect în cazul asasinării la Londra a fostului agent rus Aleksandr Litvinenko. Aşadar, încălzirea relaţiilor ruso-britanice se produce dificil.

Premierul britanic, David Cameron, spune că atât Marea Britanie, cât şi Rusia au de câştigat prin consolidarea relaţiilor bilaterale. "Dacă putem construi o relaţie mai puternică, eu cred că ambele ţări ar avea de câştigat", declară Cameron într-o conferinţă de presă organizată la Kremlin, alături de preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

"Nu este un secret faptul că există subiecte dificile faţă de care avem păreri diferite. Nu putem pretinde că nu există aceste probleme. Dar trebuie să continuăm să avem discuţii sincere, aşa cum am făcut şi astăzi. În acelaşi timp, trebuie să reconstruim o relaţie mai eficientă în privinţa securităţii şi bunăstării popoarelor rus şi britanic", mai afirmă David Cameron.

De partea sa, preşedintele rus se menţine ferm pe poziţii. Dmitri Medvedev declară după întrevederea cu premierul britanic că Moscova nu îl va extrăda "niciodată" pe principalul suspect în cazul asasinării la Londra a fostului agent rus Aleksandr Litvinenko. "Articolul 61 al Constituţiei ruse stipulează că un cetăţean rus nu poate fi extrădat spre un stat străin pentru a fi judecat. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată", precizează Dmitri Medvedev.

 

David Cameron, "un bun agent KGB"

 

Premierul britanic, David Cameron, care ar fi fost abordat de serviciile secrete sovietice în 1985, ar fi putut fi "un bun agent al KGB", a glumit preşedintele rus, Dmitri Medvedev. "Sunt sigur că David ar fi fost un foarte bun agent al KGB, dar în cazul acesta nu ar fi fost niciodată premier britanic", a declarat Medvedev. "Să sperăm că nu!", a replicat premierul britanic.

 

Relaţii ruso-britanice încordate

 

Legăturile dintre Marea Britanie şi Rusia sunt tensionate din anul 2006, de la asasinarea disidentului rus Alexandr Litvinenko la Londra şi refuzul Moscovei de a-l extrăda pe principalul suspect.

Vizita premierului David Cameron este prima a unui oficial britanic din 2005 încoace. Este de aşteptat ca principala temă abordată să fie cooperarea economică. David Cameron este însoţit, printre alţii, de Bob Dudley, şeful concernului British Petroleum. Din delegaţia oficială mai fac parte alţi 23 de manageri britanici, care vizează contracte în sumă totală de 215 milioane de lire sterline.