Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Relaţiile turco-israeliene, pe muchie de cuţit

noua-militanti-pro-palestinieni-au-fost-ucisi-atacul-mavi-marmara-31-mai-2010-foto-afp.jpg

Nouă militanţi turci au fost ucişi în atacul asupra Mavi Marmara în 31 mai 2010. Foto: AFP

Relaţiile dintre Turcia şi Israel sunt pe muchie de cuţit: Ankara a decis să suspende toate acordurile militare cu Tel Avivul şi l-a expulzat pe ambasadorul israelian, în semn de protest faţă de refuzul Israelului de a-şi cere scuze oficial pentru raidul de anul trecut împotriva unei flotile umanitare destinate Fâşiei Gaza, raid soldat cu moartea a nouă turci. Decizia Ankarei vine pe fondul publicării raportului ONU asupra acestui atac considerat "excesiv" de experţii Naţiunilor Unite.

Răbdarea Turciei a avut limite: recent, Ankara avertizase că va recurge la planul B şi va sancţiona Israelul dacă acesta se încăpăţânează să nu îşi prezinte scuzele, dar nimic nu s-a întâmplat. Acum, că raportul ONU vine să confirme că utilizarea forţei împotriva flotilei umanitare a fost "excesivă" şi să dea astfel dreptate Turciei când cere să primească scuze de la Israel, Ankara a trecut la fapte

"Decizia Israelului de a prelua controlul navelor cu o asemenea forţă, la distanţă mare de zona blocadei şi fără un avertisment prealabil, a fost excesivă", se arată în raportul publicat de New York Times, raport care nu a fost încă făcut public oficial. În document se mai arată însă şi că blocada impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza ar fi legitimă, dat fiind pericolul terorist şi că, prin urmare, flotila "a acţionat în mod imprudent încercând să o forţeze". Raportorii ONU conchid totuşi că Israelul datorează Turciei "o declaraţie adecvată de regret" şi plata de despăgubiri pentru cei opt turci ucişi în atac.

Deocamdată, reacţia oficială a Israelului la raport şi la deciziile Turciei nu a venit. Un oficial israelian a declarat vineri, sub acoperirea anonimatului, că Israelul va accepta raportul ONU după ce va fi publicat oficial, dar cu "rezerve punctuale". Până acum, Israelul s-a declarat pregătit să îşi exprime regretele şi să acorde fonduri cu "titlu umanitar" părinţilor victimelor, dar a refuzat să prezinte scuze, pentru a nu-şi expune soldaţii la acţiuni judiciare.

În data de 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid împotriva flotilei umanitare turceşti, ucigând nouă pasageri şi arestând temporar alte câteva sute de persoane care încercau să spargă blocada impusă de Israel împotriva Gazei şi a Hamas. La bordul Mavi Marmara se aflau aproximativ 700 de militanţi pro-palestinieni, printre care laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1976, nord-irlandezul Mairead Corrigan Maguire, dar şi deputaţi europeni. Incidentul a fost aspru criticat, mai ales că nava transporta doar ajutoare umanitare, nici vorbă de arme destinate Hamas.

 
Lea Berzuc, în dialog cu Andreea Orosz, despre relaţiile pe muchie de cuţit dintre Ankara şi Tel Aviv