Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renate Weber condamnă "telejustiţia" şi cere condamnări

vama.jpg

Zeci de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost arestaţi, pentru suspiciuni de corupţie.

România se opreşte la "telejustiţie, episodul unu, doi, trei", când vine vorba de anchete de corupţie. Iată ce spune la RFI euro-parlamentarul PNL, Renate Weber. Ea comentează arestările de la frontierele ţării. Deputatul european deplânge faptul că "nu mai urmează sezonul următor, care ar trebui să fie sezonul din instanţa de judecată".

Renate Weber spune că raziile procurorilor de la frontierele de est şi de vest ale României sunt "binevenite". Deputatul european speră însă ca operaţiunile amintite să nu se înscrie în "telejustiţia" specifică României, telejustiţie care nu se soldează şi cu unele condamnări.

"Orice acţiune de curăţenie este binevenită. Sigur, ar fi fost preferabil să fi avut loc acum zece ani, acum cinci ani, acum doi ani şi aşa mai departe, dar faptul că se întâmplă acum e bine că se întâmplă, cu condiţia să nu fie din nou un episod în telejustiţia noastră, deci cu condiţia ca ancheta să meargă evident până la toţi cei care sunt în spatele acestei incredibile formule de trafic de tot felul şi mită din vămile din România, deci să se ajungă până la ultimii responsabili şi evident, să avem până la urmă hotărârile judecătoreşti în aceste cauze", explică euro-parlamentarul liberal.

Weber deplânge lipsa condamnărilor în astfel de cazuri : "Din păcate, noi ne oprim la telejustiţie, episodul unu, doi, trei şi nu mai urmează sezonul următor, care ar trebui să fie sezonul din instanţa de judecată".

Deputatul european sugerează că Franţa, Germania şi Olanda au dreptate când critică România pentru problemele privind corupţia. "După ce se vede că se întâmplă în România astăzi, toţi cei care au spus din diferite cancelarii că România nu ar trebui să fie în Spaţiul Schengen, pentru că, iată, nu-şi poate controla cum trebuie frontierele se pare că au avut mare dreptate. Dacă până la urmă, preţul unei curăţenii în România, dar curăţenie adevărată este să se mai amâne intrarea ţării în Schengen, cred că merită să plătim preţul ăsta", conchide Renate Weber.

 
Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre vămi