Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber: Decizia Senatului în cazul Diaconu e profund nefericită!

Renate Weber critică votul Senatului, care a decis că liberalul Mircea Diaconu, declarat incompatibil, îşi poate păstra mandatul de parlamentar, în ciuda unui verdict al instanţei supreme, care susţine contrariul. Eurodeputatul liberal spune la RFI că votul din Camera Superioară este unul "nefericit". Weber se arată "surprinsă" că senatorul PNL nu a făcut el însuşi "un pas înapoi".

Renate Weber nu e de acord cu decizia Senatului în cazul Diaconu: "Din punctul meu de vedere, este o decizie profund nefericită a Senatului şi chiar de neînţeles, pentru că statul de drept asta înseamnă, îţi place sau nu-ţi place o lege, ea trebuie respectată, îţi place sau nu-ţi place o decizie a unei instanţe, ea trebuie respectată! Faptul că acea decizie ţi se pare nedreaptă, asta pot să înţeleg, dar asta nu înseamnă că nu ai obligaţia să o respecţi".

Incompatibilitate Mircea Diaconu

Renate Weber, eurodeputat PNL

AscultăDownload

Renate Weber s-ar fi aşteptat ca Mircea Diaconu să-şi dea demisia din Senat. "M-a surprins chiar atitudinea domnului Diaconu, un om pentru care am foarte mult respect, cu atât mai mult cu cât a şi declarat că nu va mai candida! Nu înţeleg de ce nu a făcut dumnealui un pas înapoi şi nu s-a retras. Dar, mă rog, dincolo de chestiunea personală a domnului Diaconu, rămâne într-adevăr votul Senatului. În opinia mea, repet, este un vot nefericit! Dacă nu-ţi place o anumită legislaţie sau o anumită situaţie, nu acesta este răspunsul", declară europarlamentarul liberal.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat miercuri Curtea Constituţională, după refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea ÎCCJ privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

Senatorul PNL a declarat după votul prin care a fost respinsă solicitarea de încetare a mandatului său că Senatul şi-a "asumat culpa", prin care a decis iniţial că nu se află în vreo situaţie de incompatibilitate, menţionând că justiţia nu a solicitat sancţionarea sa.