Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber: Aş privi cu îngăduinţă gestul lui Rus de a-l suna pe Năstase; să nu reînviem sentimentele medievale!

renate-weber-privi-ingaduinta-gestul-lui-rus-l-suna-nastase-sa-nu-reinviem-sentimentele-medievale.jpg

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, cu executare.

Adrian Năstase nu are încă statutul de deţinut. Chiar dacă ar fi internat într-un spital-penitenciar, el ar sta acolo pe o durată limitată de timp. PSD are reacţii emoţionale prelungite. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar trebui să-şi dea demisia de onoare, pentru că probabil partidul nu va face un gest de înlăturare. Aş privi cu o oarecare îngăduinţă gestul ministrului de Interne, Ioan Rus de a-l suna pe Năstase. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Renate Weber, europarlamentar PNL.

Renate Weber explică statutul juridic actual al fostului premier: "Adrian Năstase a fost condamnat de o instanţă, decizia este definitivă, deci cu siguranţă are statutul de condamnat. În opinia mea, el nu are încă statutul de deţinut, pentru că aşa este procedura. Există o serie de formalităţi, care trebuie îndeplinite. Când o persoană începe practic executarea, există un mandat de executare şi acesta trebuie pus în practică şi necesită aceste formalităţi. În cazul Adrian Năstase, mandatul de executare nu s-a mai finalizat, pentru că a intervenit tentativa de sinucidere. În opinia mea, el încă nu a început executarea pedepsei".

Întrebată dacă Adrian Năstase ar trebui trimis la închisoare sau internat într-un sital-penitenciar, Renate Weber a răspuns: "Şi spitalul-penitenciar tot închisoare este, pentru că e parte a acestui sistem. Eu din câte ştiu din experienţa de avocat, orice persoană preluată pentru a executa o pedeapsă, în principiu, dacă persoana este într-o stare de sănătate în ordine, este dusă mai întâi în arestul Poliţiei, după care este transferată la penitenciar. Dacă Adrian Năstase va fi dus direct la un spital-penitenciar, acesta face parte din sistemul penitenciar românesc, deci este exact acelaşi lucru ca o închisoare. De fapt, oricum, într-un spital-penitenciar se stă pe o durată limitată de timp, atât cât impune rezolvarea stării de sănătate".

 

PSD este încă în "faza reacţiilor emoţionale"

 

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică la Antena 3 că PSD nu se disociază de Adrian Năstase, că "era" acestuia nu s-a încheiat, el precizând că formaţiunea va face tot ce este posibil pentru ca familia Năstase să depăşească "acest moment greu".

Renate Weber observă că PSD este încă în "faza reacţiilor emoţionale": "Eu constat că suntem în faza unor reacţii emoţionale mai puternice sau mai puţin puternice, reacţii emoţionale care se prelungesc, pentru că toată această stare de incertitudini sau de cuvinte grele într-un sens sau în altul se prelungeşte şi ea. Îmi este foarte greu să calific altfel reacţia domnului Dragnea. Pot să înţeleg că nu vrei să te disociezi din punct de vedere uman. Avem însă de luat în calcul o situaţie: faptul că Adrian Năstase are o poziţie, pe care cred că încă o are într-una din structurile de conducere ale PSD. Or în acest moment, există o decizie definitivă de condamnare şi cred că această nedisociere nu ar trebui să privească poziţia domnului Năstase de conducere. Poţi să nu te disociezi pe plan uman, dar cred că din punctul de vedere al poziţiei pe care domnul Năstase o are, se va impune o demisie de onoare a dumnealui, pentru că probabil că PSD-ul nu va face un gest de înlăturare".

 

Telefonul lui Rus către Năstase "nu a fost ilegal"

 

Renate Weber spune că a surprins-o plăcut "faptul că într-adevăr, intenţia a fost de punere de executare deîndată. Acum, faptul că domnul Rus ca ministru l-a sunat şi i-a oferit nişte variante... evident că nu pot să mă gândesc că în acelaşi timp ministrul dă telefon oricărei persoane care urmează să fie încarcerată, dar în acelaşi timp, vorbim totuşi şi de o persoană care a ocupat o funcţie în stat, nu în sensul de a face o discriminare în sens pozitiv pentru acesta, ci în sensul în care atenţia media era foarte mare, erau deja foarte mulţi reporteri în faţa casei şi atunci, pentru evitarea unor incidente neplăcute, poţi să te gândeşti că un astfel de gest, "vin, te iau şi mergeţi direct la locul de detenţie", parcă l-aş privi cu o oarecare îngăduinţă, pentru că până la urmă, ceea ce era important, era să ajungă la locul de detenţie".

"Eu ştiu că ne-am obişnuit în ultimii ani, parcă vrem să reînviem aşa puţin în România nişte sentimente medievale, când oamenii erau în piaţa publică fie traşi pe roată, fie arşi pe rug, adică noi ne-am obişnuit mult prea mult să vedem persoane luate de mascaţi, cu cătuşe, plimbate prin faţa camerelor de televiziune, ceea ce mie nu mi se pare în ordine. Spun cu tărie: şi o persoană condamnată, indiferent cine, are dreptul la demnitate! Spectacolele acestea mediatice nu cred că sunt potrivite, dimpotrivă. Bănui că în cazul acestui telefon a fost vorba de aşa ceva. Nu este un gest ilegal, nu văd ilegalitatea. Sigur că putem discuta dacă a fost perfect moral. Eu cred că a încercat să-i ofere lui Adrian Năstase o soluţie de a fi dus într-un loc de detenţie, dar cu această grijă pentru demnitatea persoanei condamnate", conchide Renate Weber.

Întrebat la România TV când a sunat ultima oară, înainte de Adrian Năstase, o persoană condamnată definitiv, ministrul de Interne, Ioan Rus, a răspuns: "Tot ce eu am făcut e perfect legal şi cu scopul de a respecta şi de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească".