Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber despre schimbarea regulilor în Schengen: "Terifiant"

europe-schengen-0.png

Principalele filiere pentru imigraţia clandestină. Latifa Mouaoued/RFI

"Terifiant". Aşa caracterizează discuţiile despre schimbarea regulilor în interiorul spaţiului Schengen europarlamentarul Renate Weber. Ea spune că discursurile unor state membre dovedesc mult egoism şi deloc o viziune comunitară. Multe din acţiunile statelor membre au un caracter populist "în vederea alegerilor mai apropiate sau mai îndepărtate dar care se îndepărtează oricum foarte mult de la ceea ce însemna UE inclusiv acum doi ani".

Europarlamentarul liberal spune că "este inacceptabil ceea ce se întâmplă...Asistăm la un discurs populist, deşănţat, fie că vine de la partide de genul partidelor populare (Franţa, Italia, fie că vine chiar de la un guvern liberal din păcate, cel din Danermarca. Invocându-se acest pretext, Danemarca mai invocă şi criminalitatea organizată, se doreşte pur şi simplu abandonarea unuia dintre cele mai mari câştiguri ale UE: şi anume circulaţia liberă în spaţiul Schengen" spune la RFI Renate Webber.

"Nouă ne trebuie o politică de azil comună, iar CE a elaborate în acest sens un pachet în acest sens şi o politică de migraţie comună…Adică să avem aceleaşi standarde în toate cele 27 de state membre.

Asta merge mână în mână cu alte două chestiuni:1. punerea în practică efectivă a principiului solidarităţii între statele membre iar pe de altă parte ne trebuie mecanismele de reîntărire a controlului la frontierele externe ale Uniunii Europene. Toate aceste lucruri sunt cvasi-blocate, unele blocate de-a dreptul la nivelul Consiliului. Statele membre sunt cele care se opun şi tot statele membre se plâng de incapacitatea de a face faţă."

Joi seară, preşedinţia ungară a Uniunii Europene a anunţat că s-a ajuns la un consens al miniştrilor comunitari de Interne pentru controale în interiorul Schengen doar în cazuri stricte.

Pe de altă parte, Danemarca a dat asigurări că a luat măsuri vamale pentru a lupta împotriva criminalităţii, dar că nu intenţionează să reinstituie controlul persoanelor la frontiere.

Declaraţiile făcute de ministrul danez pentru Integrare, Soeren Pind, la sosirea la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din UE nu au liniştit însă apele.

Franţa a criticat atitudinea Danemarcei, ţară care va deţine preşedinţia UE în cursul anului 2012.

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a declarat că "Danemarca a oferit o explicaţie. A anunţat că poziţiile sale au fost exagerate şi că, de fapt, este vorba de controale simple pentru combaterea infracţionalităţii. (...) Dar este anormal ca în gestionarea unui spaţiu comun să existe decizii individuale. Nu este posibil".

 

Europarlamentarul PNL, Renate Weber, intervievată de Anca Năstase