Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber: Sunt multe coincidenţe în cazul Borbely!

Sunt multe coincidenţe în cazul demisiei lui Laszlo Borbely. Iată cum comentează la RFI europarlamentarul PNL, Renate Weber, demisia ministrului Mediului. Ea spune că a existat o formă de presiune asupra ministerului de care depinde soarta unor proiecte controversate, precum Roşia Montană sau gazele de şist. "S-ar putea să asistăm la afectarea gravă a unor cariere politice", mai declară Weber.

Reporter: Cum priviţi demisia ministrului Mediului, Laszlo Borbely?

Renate Weber: Cu destul de multă reticenţă. Eu nu o să mă arunc, aşa cum probabil ar face alţii, care ar spune că e o dovadă a totalei independenţe a justiţiei. Am mai avut nişte cazuri de miniştri care tot aşa au fost obligaţi să renunţe la funcţiile lor, pentru ca după aceea să se obţină nişte achitări în instanţă. Am mai avut zilele trecute iarăşi o achitare mai mult decât spectaculoasă într-un alt dosar instrumentat de DNA timp de câţiva ani de zile, cel legat de transferurile din fotbal. Pentru mine nu înseamnă neapărat că cineva este vinovat şi s-ar putea într-adevăr să asistăm şi la afectarea gravă a unor cariere politice. Sigur, pe de altă parte, cred că demisia lui Laszlo Borbely este un gest firesc, pentru că nici nu poţi să fii într-o funcţie publică, expunându-te în acelaşi timp unei anchete penale şi unor critici care firesc ar fi urmat, dacă ar fi rămas în funcţie.

 

Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla cu proiectul controversat de la Roşia Montană? Avizul urma să fie dat sau nu de Ministerul Mediului.

R.W.: În ce priveşte Roşia Montană, sper să se pună un punct final după decizia de astăzi a Curţii de Apel Alba Iulia, care practic anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roşia Montană şi votate de Consiliul Local Roşia Montană. Eu mă gândesc că în urma acestei decizii, nici nu se mai poate da vreo aprobare de mediu. Pe de altă parte, însă, eu nu pot să nu mă gândesc la declaraţiile de acum câteva zile ale domnului ministru Borbely în legătură cu un alt proiect care are consecinţe de mediu foarte serioase, mă refer la exploatarea gazelor de şist şi acolo domnul ministru Borbely spusese că până nu e convins că nu se va afecta nici mediul şi nici nu va avea consecinţe cu privire la falia aceasta, care putea să fie afectată şi care ţine de zona noastră de cutremure din Vrancea, falia seismică, deci până nu va fi convins, nu va da acest lucru. Mai promisese şi că va solicita desecretizarea acestui contract. Deci sunt coincidenţe la mijloc… Sigur că e plăcut să ne gândim că sunt doar coincidenţe, dar nu ştiu dacă nu e şi ceva în spatele acestor coincidenţe…

 

Rep.: Credeţi că se va schimba ceva în privinţa acestor proiecte controversate, după numirea unui nou ministru sau contează şi persoana pusă în funcţie?

R.W.: Contează foarte mult persoana pusă în funcţie, în opinia mea. Cu cât o persoană este mai competentă profesional, cu atât mai mult va susţine o anumită poziţie. Contează şi cât de puternică din punct de vedere politic este acea persoană (…). Eu sper să nu se grăbească prim-ministrul şi să ia acum decizii în numele Ministerului Mediului pe acest mandat interimar, pe care şi l-a asumat în mod firesc!

 

Rep.: Spuneţi că şi persoana contează, dar decizia în privinţa acestor proiecte controversate, gazele de şist, Roşia Montană, nu este tot politică până la urmă?

R.W.: Ba da, dar uitaţi că până acum, deşi decizia e una politică, în diferite feluri, cumva, lucrurile, cel puţin în ceea ce priveşte Roşia Montană au fost temporizate, au fost cumva ţinute sub control. Nu avem acel aviz de mediu dat şi nici nu cred că mai poate fi luat în discuţie de aici încolo. Şi atunci, sigur că da, vedeţi că şi în această bătălie politică există puncte de vedere diferite, aş putea spune chiar presiuni diferite, pe care le resimt în mod diferit partenerii din coaliţia de guvernare. Cred că asupra UDMR-ului s-au exercitat, haideţi să nu spunem presiuni, dar în orice caz a fost o activitate de lobby ca UDMR-ul să nu gireze proiectul de la Roşia Montană şi se pare că au fost mai sensibili decât pedeliştii, care au susţinut proiectul, ca să nu mai vorbesc de preşedintele României, care a devenit lobbistul numărul unu în acest proiect.

 
Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre demisia ministrului Mediului, Laszlo Borbely