Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Repetiţie generală la Moscova

repetitie-generala-moscova.jpg

Proteste în Rusia (Foto: Reuters/Anton Golubev)

Mii de oameni au manifestat din nou la Moscova împotriva Guvernului condus de Vladimir Putin, fie în maşini, fie la marginea străzilor din centrul capitalei ruse. Convoiul de maşini organizat duminică a fost doar preludiul unei demonstraţii de proporţii aşteptate săptămâna aceasta.

Câteva sute de maşini decorate cu benzi albe sau baloane au ocupat duminică centrul Moscovei, în semn de protest faţă de ultimele alegeri parlamentare, câştigate de partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin. Pe aşa-numita "centură a grădinilor", un traseu lung de 16 kilometri, cu până la 16 benzi de circulaţie, traficul a fost aproape paralizat în totalitate. Coloana a fost formată din autovehicule de lux, dar şi din vechi modele din era sovietică. Mii de manifestanţi au însoţit coloana de maşini pe străzi laterale, agitând pancarte albe şi steaguri în concertul urban de claxoane. Benzile albe au devenit simbolul rezistenţei anti-Putin, după scrutinul din 4 decembrie, despre care protestatarii cred că a fost falsificat.

Protestele de săptămânile trecute au strâns zeci de mii de oameni în stradă, iar următoara demonstraţie este anunţată pentru 4 februarie. Pe 4 martie, actualul premier, Vladimir Putin, va candida din nou la preşedinţia Federaţiei Ruse, după două mandate în fruntea statului, între 2000 şi 2008. Constituţia îi interzice trei mandate consecutive, dar nu precizează un număr maxim de mandate. În acest context, mulţi experţi afirmă că mandatul Medvedev a fost, de fapt, un soi de interimat şi că Putin va deveni din nou preşedinte. Cât de corecte vor fi aceste alegeri va fi, cu siguranţă, observat îndeaproape.

 

Un nou suflu dat mişcării de protest din Rusia

 

Convoiul de maşini de duminică a fost o acţiune în care Opoziţia dorea să dea un nou suflu mişcării de protest din Rusia. În plus, protestul creativ pare a avea mare priză la publicul rus. În Siberia, de exemplu, oamenii au organizat un protest cu păpuşi şi jucării, având în vedere că nu le fusese aprobată o demonstraţie. Liderul Opoziţiei, Alexei Navalny, a declarat în acest context că acţiunea de duminică a fost o reclamă nemaipomenită pentru mitingul din 4 februarie.

Protestul anti-Putin este organizat şi dinamizat de tineri educaţi, de personalităţi culturale şi de alţi reprezentanţi ai clasei de mijloc urbane din Rusia. Susţinătorii lui Putin au început să contracareze cu manifestaţii ale muncitorilor, menite să reafirme sprijinul maselor pentru promisiunile de stabilitate ale premierului de la Moscova. Prima acţiune de acest fel a avut loc sâmbătă la Ekaterinburg, într-o zonă industrială din Ural. Cu toate acestea, mulţimea adunată a fost rezervată şi nu a răspuns la scandările liderului de galerie, după cum reiese din filmările postate pe Internet. Să fie acesta semnul unei noi rupturi între Rusia şi Putin?!