Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In Republica Moldova au crescut cu 50% preţurile la produsele alimentare

200806-5045.jpg

In Republica Moldova au crescut cu 50% preţurile la produsele alimentare

Situaţie alarmantă în Republica Moldova - în ultimele zile, preţurile la unele produse alimentare au crescut cu 50 la sută. Oamenii sunt indignaţi şi iau cu asalt pieţele agricole pentru a reuşi să cumpere produsele care încă nu s-au scumpit.

Orezul, zahărul, uleiul vegetal şi pastele făinoase s-au scumpit cu 30-50 la sută. Dacă la începutul săptămâni un kilogram de orez de pildă putea fi cumpărat cu 19 lei, acum preţul orezului este de 30 de lei.

Reprezentanţii Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare spun că "atâta timp cât se scumpesc produsele petroliere, cele alimentare nu pot să rămână pe loc".

Opoziţia de la Chişinău acuză autorităţile de proasta guvernare. Reprezentanţii Partidului Liberal Democrat din Moldova afirmă că monopolizarea activităţii economice nu permite dezvoltarea concurenţei şi duce la costuri enorme pentru consumatorii finali. Veaceslav Negruţă, PLDM: (sunet)

O altă formaţiune politică, Partidul Democrat din Moldova, susţine că Guvernul de la Chişinău a ratat şansa de a ţine sub control preţurile din cauza inactivităţii sale.

Miercuri seară, Executivul a anunţat că va interveni pe piaţă pentru a reglementa preturile la paste făinoase, crupe si orez, astfel încât adaosul comercial sa nu depăşească 20 la suta.

Trebuie spus că acum două zile, Banca Mondială a acordat RM un credit nerambursabil de 10 milioane dolari din Fondul special pentru atenuarea creşterii globale a preţurilor la produsele alimentare.

Serviciul de presă al Executivului a anunţat că o parte din aceşti bani, Guvernul îi va cheltui pentru creşterea productivităţii în agricultură.

Chişinău, Ilona Spătaru

5/06/2008; 12h45