Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova bate pasul pe loc la capitolul integrarii UE

200803-3625.jpg

Republica Moldova bate pasul pe loc la capitolul integrarii UE

Planul de Acţiuni Republica Moldova -Uniunea Europeană, un document prin care, acum 3 ani, Chişinăul a fost invitat să stabilească relaţii politice, economice şi de securitate mai strânse cu Bruxelles-ul, a expirat la sfârşitul lunii februarie. Autorităţile moldovene afirmă că obiectivele acestui document sunt îndeplinite. Pe de altă parte, Uniunea Europeană susţine că Planul de Acţiuni nu şi-a epuizat potenţialul şi rămâne în continuare principalul instrument în dialogul politic cu Chişinăul.

„Doi paşi înainte şi unul înapoi" - pe scurt, aşa caracterizează experţii independenţi modul în care guvernarea comunistă de la Chişinău pune în practică obiectivele Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Reprezentanţii asociaţiilor ADEPT şi Expert-Grup, care au monitorizat realizarea Planul de Acţiuni, afirmă că Republica Moldova a înregistrat progrese doar în domeniul economic, la celelalte capitole din document cum ar fi: drepturile omului, independenţa justiţiei, libertatea de expresie, climatul investiţional şi combaterea corupţiei, ţara are restanţe.

Pe de altă parte, guvernarea de la Chişinău afirmă că Planul de Acţiuni este îndeplinit în proporţie de 90 la sută. Chiar dacă recunoaşte că trei ani este un termen prea mic pentru ca Republica Moldova să demonstreze că este pregătită cu adevărat de integrarea europeană, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, susţine că Planul de Acţiuni a coincis cu politicile interne promovate de guvernare, iar aceasta a înregistrat progrese serioase .
La rândul său, Ministrul de Externe, Andrei Stratan spune că nu doar Republica Moldova, dar şi unele state membre ale Uniunii Europene, trebuie să muncească mult pentru a dovedi rezultate în domenii ca drepturile omului, libertatea de expresie şi combaterea corupţiei.

Comentatorii de la Chişinău susţin că Planul de Acţiuni Republica Moldova -Uniunea Europeană demonstrează de fapt eşecul partidului de guvernământ al comuniştilor, iar prelungirea termenului de aplicare a acestui document nu este altceva decât este o bilă neagră pentru Republica Moldova. Liliana Viţu, magistu în studii europene: (audio)

Planul de acţiuni Republica Moldova Uniunea Europeană a fost semnat în anul 2005, în cadrul politicii europene de vecinătate. Obiectivele ale acestui document sunt: independenţa justiţiei, supremaţia legii, respectarea drepturilor şi libertăţilor omului, aplicarea reformelor sociale şi economice şi găsirea unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean.

Chişinău, Ilona Spătaru

26/03/2008;15.30h