Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova criticata de UE la capitolul progreselor pe drumul integrării europene

200804-3968.jpg

Republica Moldova criticata de UE la capitolul progreselor pe drumul integrării europene

Comisia Europeană este nemulţumită de modul în care autorităţile din Republica Moldova luptă împotriva corupţiei şi asigură libertatea presei. Sunt două obiective centrale ale Planului de Acţiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova, iar faptul că acestea nu se realizează arată că Chişinăul mai are mult de lucru pentru a convinge Bruxelles de aspiraţiile sale europene.

Bruxelles este contrariat de modul în care autorităţile din Republica Moldova înţeleg să combată corupţia, să asigure libertatea presei şi să garanteze climatul investiţional. Declaraţia aparţine comisarului european, Benita Ferrero-Waldner şi a fost făcută în cadrul conferinţei de lansare a rapoartelor de progres pentru ţările cu care Uniunea Europeană are Acorduri de Parteneriat şi Cooperare. Benita Ferrero-Waldner a accentuat că Republica Moldova trebuie să întărească lupta împotriva corupţiei şi să ia măsuri temeinice pentru a încuraja libertatea de expresie, dacă vrea să aibă relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană.

Comentatorii de la Chişinău afirmă că nemulţumirea oficialilor europeni demonstrează clar că autorităţile moldovene n-au reuşit să realizeze obiectivele centrale ale Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, document menit să asigure apropierea ţării de Bruxelles. Planul a fost semnat în anul 2005 şi a expirat recent. În timp ce Chişinăul raporta îndeplinirea cu succes a obiectivelor acestuia, Uniunea Europeană a decis să prelungească cu încă un an termenul de aplicare a documentului.

Chişinău, Ilona Spătaru

(07/04/2008;15.00h