Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republicanii americani strâng rândurile

romney.jpg

Republicanii americani strâng rândurile.RFI/Achim Lippold

Convenţia Partidului Republican american - Grand Old Party cum i se mai spune - se deschide astăzi la Tampa, în Florida cu o zi mai târziu decât era prevăzut din cauza uraganului Isaac. Programată să dureze până joi, reuniunea îl va învesti oficial pe Mitt Romney drept candidat la viitoarele alegeri prezidenţiale, adică pe post de adversar al actualului şef de stat, democratul Barack Obama.

Convenţia republicanilor, urmată săptămâna viitoare de cea a democraţilor, va fi urmărită la faţa locului de 50 de mii de persoane şi la televizor de zeci de milioane de alţi americani dornici să afle cât mai multe despre Mitt Romney, fost guverantor de Massachusetts, astăzi în vârstă de 65 de ani şi multimilionar. Acuzat de aripa dreaptă a partidului că este prea "laxist", Romney va profita de tribuna de la Tampa pentru a se apropia de electoratul cel mai radical.

Aripa dreaptă a republicanilor, în linii mari adepţii din mişcarea Tea Party, îi reproşează lui Mitt Romney că nu e destul de dur în anumite dosare sociale. E şi motivul pentru care, înaintea intervenţiei candidatului la tribuna de la Tampa, intervenţie programată în ultima zi adică joi, o serie de oratori ultraconservatori vor lua cuvântul pentru a-i convinge pe alegătorii nedecişi.

Chestiunile religioase vor fi de exemplu amplu discutate, candidatul Romney fiind comparat într-un spot publicitar chiar cu fostul Papă Ioan-Paul al Doilea. În vizorul acestei drepte radicale, reforma de sănătate a lui Barack Obama, care prevede printre altele rambursarea costurilor avorturilor şi a contraceptivelor. Candidatul republican a promis că "orice lege pe care o va propune va fi evaluată în funcţie de impactul pe care-l va avea asupra libertăţii religioase".

Ca să-şi convingă electoratul evanghelic, cel mai conservator, deja speriat de faptul că Romney e mormon, pretendentul la Casa Albă s-a aliat cu lobbyuri specializate care i-au redactat practic toate capitolele din program considerate "sensibile". Astfel, mariajul este definit de Romney drept "o uniune între un bărbat şi o femeie". Acelaşi program propune interzicerea finanţării cercetărilor privind celulele suşă embrionare. Mai mult de atât, republicanul vrea să înscrie în constituţia americană interziceera avorturilor chiar şi în caz de viol sau incest!

Şi pe plan economic, Romney şi echipa sa, în particular viitorul său vice-preşedinte dacă este ales în noiembrie, Paul Ryan se diferenţiază clar de democraţ

Ultraliberalul Ryan prevedea încă de anul trecut când era preşedinte al comisiei bugetare din camera reprezentanţilor, să reducă cu 5 mii de miliarde de euro cheltuielile statului în următorul deceniu. Romney vrea să suprime 700 de miliarde de euro,  taxe prevăzute de reforma de sănătate a lui Obama. Cum era previzibil, republicanii prevăd de asemenea reducerea impozitelor şi extinderea exploatărilor petroliere în largul coastelor pentru a asigura independenţa energetică a SUA până în 2020.

În timpul celor trei zile cât durează convenţia de la Tampa, republicanii vor încerca aşadar să "demoleze" toate iniţiativele luate de Obama de patru ani încoace. Mediatizarea evenimentului va da o uriaşă amploare acestor discursuri, mai ales că printre cei 50 de mii de oameni prezenţi în Florida, 15 mii sunt jurnalişti. "Showul" Romney va costa doar la capitolul securitate, 50 de milioane de dolari, bani plătiţi de guvernul federal.

Pentru organizarea programului la faţa locului au fost necesare alte 18 milioane de dolari. Scena de la care vor lua cuvântul diverşii oratori, iar joi însuşi Romney, este compusă dintr-o sumedenie de ecrane şi a costat doar ea, 2,5 milioane de dolari punându-i la treabă pe cei mai talentaţi regizori de pe Broadway şi de la televiziunile americane.

Televiziuni care vor retransmite zilnic în direct practic toate "marile" intervenţii şi bineînţeles cea a candidatului învestit joi care va fi urmărită de peste 30 de milioane de telespectatori. Întregul spectacol politico-mediatic al republicanilor americani va costa circa o sută de milioane de dolari adică de 5 ori mai mult decât au cheltuit împreună François Hollande şi Nicolas Sarkozy de-a lungul întregii lor campanii.

Odată ce se va încheia convenţia republicanilor de la Tampa, Florida, se va deschide cea a democraţilor la Charlotte, în statul Carolina de Nord. Reuniunea programată între 4 şi 6 septembrie va oficializa noua candidatură a lui Barack Obama. Pe 3 octombrie este prevăzută prima dezbatere televizată între Romney şi Obama la Denver în statul Colorado. O săptămână mai târziu, pe 11 octombrie se vor duela în faţa telespectatorilor americani vice-preşedintele Joe Biden şi rivalul său republican Paul Ryan, o dezbatere găzduită la Danville în Kentucky. În sfârşit pe 16 şi 22 octombrie sunt prevăzute două noi dezbateri Romney-Obama, primul la Heamstead în statul New York şi ultimul la Boca Raton în Florida. Alegerile prezidenţiale au loc aşa cum prevede Constituţia americană,  în prima marţi a lunii noiembrie, adică pe 6 noiembrie.