Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republicanii îi pregătesc zile negre lui Obama

obama-barack-poza-reuters-larry-downing-se-uita-sus-ganditor.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto : Reuters / Larry Downing)

În Statele Unite, pentru preşedintele Barack Obama va începe o perioadă extrem de tensionată : de miercuri, 5 ianuarie, republicanii preiau oficial controlul în Camera Reprezentanţilor, care se reuneşte pentru prima dată de la alegerile care le-au adus 63 de mandate în plus opozanţilor lui Obama. Cu ce îl ameninţă acum republicanii pe preşedintele democrat ?

Republicanii vor să atace rând pe rând toate proiectele de reformă lansate de administraţia Obama : chiar săptămâna viitoare, ei speră să facă paşi importanţi pentru abrogarea reformei privind asigurările de sănătate, lucru care se anunţă totuşi dificil, dat fiind faptul că democraţii şi-au păstrat încă majoritatea în Senat şi, în plus, mai există şi dreptul de veto al preşedintelui.

Apoi, republicanii vor să pună la slăbit administraţia democrată şi spun că săptămânal vor propune un proiect de reducere a cheltuielilor.

În fine, republicanii promit să lanseze şi o serie de anchete împotriva a ceea ce aceştia numesc actele abuzive ale celei mai corupte administraţii. Astfel, Comisia de Supraveghere şi Reformă a Guvernului ar urma să audieze mai mulţi oficiali democraţi cu privire la scandalul WikiLeaks, cu privire la situaţia din Afganistan şi la alte subiecte delicate.

În replică, democraţii spun că nu este cazul ca Opoziţia să lanseze acum o vânătoare de vrăjitoare.

La rândul său, preşedintele Barack Obama i-a invitat pe republicani să aştepte anul 2012 "pentru a face campanie" electorală.

Presa scrie de altfel că miza atacurilor Opoziţiei nu este alta decât fragilizarea democraţilor şi a preşedintelui Obama, înainte de campania electorală.