Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republicanii se instalează confortabil în Camera Reprezentanţilor

congresul-american.jpg

Congresul american

Republicanii au preluat oficial controlul Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite. Pe preşedintele american, Barack Obama îl aşteaptă o perioadă extrem de grea, întrucât noua majoritate din Cameră vrea să modifice anumite legi importante, care au fost promovate de către democraţi.

Corespondentul RFI în Statele Unite, Radu Tudor

Preşedintele proaspăt instalat al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner ştie care sunt problemele momentului : "Un american din zece şomează, prestaţiile medicale sunt din ce în ce mai costisitoare, cheltuielile statale au atins nivele inacceptabile, iar deficitul este pe cale să afecteze întreg angrenajul economic".

Întrebarea este dacă noul lider are capacitatea de a rezolva aceste probleme. Aritmetica parlamentară îi este potrivnică. Majoritatea confortabilă de care beneficiază republicanii în Cameră este contrabalansată de tensiunile din interiorul partidului, între pragmaticii vechii gărzi şi radicalismul extremei drepte.

"Pe hârtie, John Boehner are o poziţie solidă, însă mai bine de o treime din deputaţii republicani (87) sunt noi, dintre aceştia cam o jumătate fără nici o experienţă politică. Acest contingent n-are de gând să danseze cum le cântă conducerea", nota comentatorul Norman Ornstein.

În plus, Senatul rămâne în mâna democraţilor, ceea ce înseamnă că proiectele partizane n-au practic nici o şansă de a fi adoptate.

Abrogarea reformei asigurărilor medicale, pe care noua majoritate plănuieşte s-o pună în dezbatere săptămâna viitoare figurează în capul acestei liste, urmată probabil de reducerea cheltuielilor federale.

Cifra de o sută de miliarde, avansată în programul electoral al partidului a intrat la apă, obiectivul fiind acum o treime din această sumă.