Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Retragerea militarilor americani din Irak - discutată în Senatul de la Washington

200804-3991.jpg

Retragerea militarilor americani din Irak - discutată în Senatul de la Washington

Candidatul republican la prezidențialele din Statele Unite, John Mccain, a criticat astăzi programele de retragere a trupelor americane din Irak prezentate de contracandidații sai democrați Hilary Clinton si Barack Obama. In acest timp generalul american David Petraeus, care conduce trupele americane din Irak, se pregătește sa prezinte un raport in fata Senatului de la Washington, preconizând menținerea numărului de militari actual.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, un proiect de acord intre SUA si Irak prevede emiterea unui angajament militar american pe o durata nelimitata in timp.

In privința misiunii generalului Petraeus există un consens clar. In formularea adjunctului purtătorului de cuvânt al Casei Albe, „misiunea sa, de a reduce nivelul violentei in Bagdad si in restul Irak-ului, a fost fără îndoiala îndeplinită"

Mai puțin clar este ce plănuiește administrația pe termen mediu si lung, după reducerile de efective din vara. „Cei care ne-au dus in Irak n-au avut de gând sa plece, n-au plănuit dezangajarea înaintea declanșării invaziei; n-avem ce căuta ca forță de ocupație in acea parte agitată a lumii; daca republicanii doresc o prezenta pe termen lung, ar trebui s-o spună deschis" a opinat democratul Jim Webb, membru al comitetului senatorial pentru forțele armate.
Pentru republicani importanta nu este durata prezentei militare americane in Irak, ci rezultatul acesteia: „este esențial sa ducem lucrurile la bun sfârşit, astfel incit sa nu părăsim Irak-ul precum sovieticii Afganistan-ul - lăsând in urma o tara in care vidul de putere sa fie umplut de extremiști"a considerat senatorul Lindsey Graham.

SUA, Radu Tudor

3/8/2008;12.00h