Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Retragerea trupelor franceze din Afganistan, o operaţiune faraonică

retragerea-trupelor-afganistan-reprezinta-o-operatiune-faraonica-foto-reuters.jpg

Retragerea trupelor din Afganistan reprezintă o operaţiune faraonică. Foto: Reuters

Preşedintele afgan Hamid Karzai a efectuat o vizită în Franţa. În cursul întrevederii cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, cei doi şefi de stat au semnat un tratat de “prietenie şi cooperare” care prevede şi un ajutor civil şi militar al Franţei în favoarea Afganistanului. Discuţiile de la Paris au fost însă dominate de ameninţarea Franţei de a-şi accelera retragerea trupelor din Afganistan după moartea altor patru soldaţi pe 20 ianuarie.

Ce se ştie exact despre această posibilă retragere anticipată a trupelor franceze din Afganistan? Vasile Damian:

Franţa dispune de circa 3600 de soldaţi pe teren în Afgansitan, cu alte cuvinte formează al treilea contingent NATO. În total, trupele ISAF numără 130.000 de militari, cei mai mulţi fiind americani. Cum însă prezenţa acestora de un deceniu încoace nu a reuşit să pună capăt ambiţiilor insurecţiei talibane, coaliţia a prevăzut să-şi retragă o mare parte din soldaţi în 2014.

2014 era deci şi termenul iniţial al Franţei. Drama din 20 ianuarie în urma căreia patru militari francezi au fost ucişi de un coleg de-al lor afgan a schimbat însă discursul preşedintelui Sarkozy. Confruntat cu o opinie publică tot mai ostilă prezenţei militare în Afganistan şi aflat la doar trei luni de un scrutin prezidenţial la care probabil va participa, şeful statului e tentat să facă un gest ce va fi apreciat de alegători. E şi motivul pentru care, cu doar câteva ore după drama din 20 ianuarie, Nicolas Sarkozy a declarat că “dacă condiţiile de securitate nu sunt clar stabilite, atunci se va pune problema retragerii anticipate a armatei franceze” – o declaraţie neaşteptată care contrazice linia apărată până acum de şeful statului. În urmă cu câteva luni, acelaşi preşedinte spunea într-adevăr că “nu avem dreptul să plecăm lăsând ţara în haos”.

Schimbarea de atitudine a lui Sarkozy a provocat îngrijorare şi printre aliaţi. Mai discreţi, dar la fel de credibili sunt ofiţerii de pe teren; ei sunt de părere că o retragere acelerată este tehnic periculoasă şi în plus ar consfinţi înfrângerea coaliţiei în această ţară. În faţa acestui val de opinii critice, Sarkozy a dat înapoi; nu mai e deci vorba azi de retragere anticipată, ci doar de nişte amenajări, adaptări, care să ţină seama de realitatea de pe teren. În particular, preşedintele Franţei a insistat pe lângă omologul său afgan Hamid Karzai pentru ca recrutarea soldaţilor locali să se facă mai serios.

Repatriere faraonică

Retragerea anticipată a trupelor ar fi avut în plus un cost extrem de ridicat, ţinând cont de tot ce trebuie repatriat. Chestiunea rămâne însă în suspans, întrucât joi seară, candidatul socialiştilor la prezidenţiale şi favoritul sondajelor de opinie a repetat că, dacă iese învingător în mai, va chema soldaţii acasă până la sfârşitul acestui an. Operaţiunea se anunţă însă faraonică. În zece ani de prezenţă pe teren, cei 3600 de soldaţi au acumulat 1200 de vehicule, din care 400 blindate şi zeci de tone de alte materiale care ar echivala cu 1500 de containere. Fireşte, nu va fi adus totul înapoi în Hexagon, dar tendinţa este să se recupereze un maximum de materiale întrucât “e vorba de ce-i mai bun pe piaţă”, spun oficialii francezi.

Pentru repatriere există două soluţii: una scumpă, cea aeriană, care e şi cea mai rapidă, şi cea aşa-zis mixtă. Materialul este aeropurtat până într-o ţară cu ieşire la golful arabo-Persic şi apoi de acolo îmbarcat pe vapoare. Au fost excluse două alte căi: cea terestră până în portul pakistanez de la Karachi, soluţie compromisă după bombardamentul NATO care a ucis 24 de soldaţi pakistanezi în noiembrie, şi ideea marginală a unui transport feroviar prin Rusia.

Cât va dura operaţiunea? Totul va depinde de calendarul fixat, dar şi de ceea ce se va decide până la urmă că se va repatria. În sfârşit, costul retragerii trupelor franceze este evaluat la circa 200 de milioane de euro, dar şi aici totul va depinde de ce se aduce acasă şi ce rămâne acolo. Tot mai mulţi membri ai ISAF sunt ostili ideii de a lăsa material acolo, fără oameni care să-l întreţină. În plus, materialul lăsat poate cădea în mâinile unor facţiuni rebele pentru a alimenta şi mai mult conflictul intern.

 
Vasile Damian: Retragerea trupelor franceze din Afganistan, o operaţiune faraonică