Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune a Consiliului de Securitate pe tema tensiunilor inter-coreene

onu-consiliul-securitate-sala-sedinte.jpg

Consiliul de Securitate al ONU discută despre Coreea de Nord.

Dosarul nord-coreean preocupă comunitatea internațională. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică, la ora locală 11 (18, ora României), la New York, pentru a discuta despre situaţia din peninsula coreeană. Convocarea unei reuniuni de urgenţă fusese cerută de Rusia.

Tensiunile din Peninsula Coreea s-au amplificat, după ce armata nord-coreeană a bombardat, pe 23 noiembrie, insula sud-coreeană Yeonpyeong, revendicată de Phenian. În urma atacului, doi militari și doi civili au fost uciși.

Coreea de Sud are de gând să desfăşoare în următoarele zile exerciţii de artilerie în zonă. Vecina din nord a ameninţat cu "un dezastru", în cazul în care autorităţile de la Seul nu renunţă la organizarea aplicaţiilor militare.

"Situaţia din Peninsula Coreeană va exploda", dacă Seulul va desfăşura acțiuni militare în insula Yeonpyeong, amenință Phenianul. "În cazul în care Coreea de Sud îndrăzneşte să desfăşoare manevrele cu tiruri de artilerie, situaţia din Peninsula Coreea va exploda şi nu va putea fi evitat un deznodământ tragic", a avertizat Ministerul de Externe nord-coreean.

"Am avertizat deja că îi vom pedepsi fără milă şi fără ezitare pe provocatorii care invadează teritoriul nostru suveran. Militarii noştri nu vorbesc în vânt", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Phenian.

De partea lor, Statele Unite, aliate ale Seulului consideră însă că manevrele sud-coreene nu reprezintă o ameninţare pentru Coreea de Nord, iar regimul de la Phenian nu trebuie să le folosească drept pretext pentru "noi provocări".

Coreea de Nord susţine că în timpul precedentelor manevre militare sud-coreene, pe 23 noiembrie, mai multe obuze au căzut în apele sale teritoriale, ceea ce ar fi determinat Phenianul să lanseze tiruri de artilerie asupra insulei.

Insula respectivă se află în Marea Galbenă, aproape de linia de demarcaţie dintre cele două Corei, stabilită de ONU, după războiul din 1950 - 1953. Phenianul contestă linia de demarcaţie şi revendică insula Yeonpyeong, dar şi alte insule din zonă.