Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniune specială în Franţa, pe tema romilor

reuniune-speciala-franta-tema-romilor.png

Romi pe aeroportul din Lyon (Foto: AFP)

Franţa va organiza săptămâna viitoare o reuniune ministerială specială, pentru a analiza situaţia romilor. Anunţul a fost făcut de ministrul de Interne, în contextul controverselor privind demolările de tabere de romi din ultima vreme.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, va prezida săptămâna viitoare o reuniune ministerială dedicată situaţiei romilor din Franţa. Anunţul îi aparţine ministrului francez de Interne, Manuel Valls, citat de Le Monde. Administraţia socialistă a preşedintelui Francois Hollande a fost acuzată recent că duce mai departe politica de excluziune a romilor aplicată de predecesorul său, Nicolas Sarkozy.

Vor fi anunţate mai multe piste de lucru la această reuniune”, a precizat Manuel Valls joi la France Inter. Una dintre soluţiile pentru integrarea romilor ar putea ridicarea măsurilor tranzitorii impuse romilor pe piaţa muncii din Hexagon. Aceste măsuri tranzitorii îi obligă pe patronii care angajează pentru mai mult de un an un rom bulgar sau român să plătească o taxă de cel puţin 700 de euro Oficiului Francez de Imigraţie şi Integrare. De asemenea, meseria trebuie să se afle pe lista celor 150 definite de Guvernul francez pentru români şi bulgari şi apoi trebuie să ceară autorizare din partea Prefecturii, scrie Le Monde.

Este şi principala revendicare a celor aproximativ 20 de mii de romi de alte naţionalităţi instalaţi în Franţa. Majoritatea acestora provine din România şi Bulgaria. Asociaţiile de romi susţin că fără accesul la locuri de muncă, integrarea, şcolarizarea şi accesul la locuinţe sunt imposibile. Măsurile tranzitorii sunt însă impuse nu doar romilor de origine română şi bulgară, ci tuturor românilor şi bulgarilor. Mai există opt state europene care nu au ridicat aceste restricţii temporare de pe piaţa muncii. Conform tratatului de aderare al celor două state la Uniunea Europeană, ele pot fi menţinute, motivat, cel mult până în 2014.

Revenind la reuniunea din Franţa, la ea vor lua parte premierul şi mai mulţi dintre miniştrii săi. Vor fi însă primite şi asociaţiile de protejare a drepturilor romilor. Ministrul de Interne, care a făcut anunţul a criticat însă printre rânduri şi România. “Adevărata soluţie este ca ţările de origine ale acestor populaţii, ţări care sunt membre ale Uniunii Europene şi cer să intre în Spaţiul Schengen, să-şi schimbe fundamental politicile care discriminează de decenii aceste populaţii”, declară Manuel Valls.

Ministrul s-a aflat în ultimele zile sub tirul asociaţiilor de protejare a drepturilor românilor şi chiar al unor politicieni de stânga, după ce mai multe tabere ilegale de romi au fost desfiinţate. Câteva sute de romi au fost convinşi să se repatrieze voluntar în România, cu alte cuvinte să primească sumele acordate de statul francez, câte 300 de euro pentru adulţi şi 100 de euro pentru fiecare copil, pentru a reveni în România. Cabinetul socialist al lui Francois Hollande a fost acuzat că nu face altceva decât să continue politica de marginalizare a romilor aplicată de predecesorul său conservator, Nicolas Sarkozy. Comisia Europeană a plasat sub supraveghere din acest motiv Franţa.

Ministrul de Interne a precizat că dacă trebuie desfiinţate şi alte tabere, atunci asta se va întâmpla, dar că de fiecare dată vor trebui găsite înainte soluţii pentru integrarea romilor. E dificil şi e nevoie de timp, a recunoscut oficialul francez. Integrarea fiecărui rom costă Franţa anual între 4.600 şi 6.300 de euro, mai spune ministrul, apreciind că e vorba de cheltuieli grele şi pentru Franţa, dar şi pentru Uniunea Europeană. El a cerut Bruxellesului să lase Hexagonul să îşi facă treaba în linişte, mai ales că Parisul e decis să respecte legile.

Într-o scrisoare deschisă publicată de acelaşi cotidian, preşedintele Oficiului francez de imigraţie, Arno Klarsfeld, propune şi o altă soluţie: folosirea banilor europeni. Oficialul explică în scrisoare că fiind vorba de un popor european, trebuie găsită o soluţie care să fie europeană. “Cu problema romilor se confruntă şi Franţa şi ţările de origine, dar şi Uniunea Europeană”, spune Klarsfeld, conform căruia Bruxellesul trebuie să impună României, Bulgariei şi Ungariei să permită un acces real la educaţie tinerilor romi. Poate chiar şi să sancţioneze financiar aceste state, când nu se conformează. Tot Uniunea Europeană ar trebui să faciliteze obţinerea de fonduri speciale, mai multe miliarde de euro, pentru a ajuta această populaţie. “Mai ales că se pare că România nu dă vreo dovadă că ar vrea să utilizeze banii alocaţi de Europa prin fondul special european, pentru a ajuta la integrarea romilor pe propriul său teritoriu. Trebuie deci făcute presiuni asupra României să se prezinte cu proiecte de inserţie a romilor în România”, mai scrie preşedintele Oficiului de Migraţie.

O altă parte a soluţiei, e de părere el, ar fi crearea unui task-force european, cu câte un expert din fiecare ţară, care să cuprindă şi diplomaţi români şi care să depindă direct de Uniunea Europeană.