Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniune pe tema Schengen la Cotroceni

basescu.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Autorităţile române se mobilizează şi îşi menţin obiectivul de a adera la spaţiul Schengen la termenul stabilit - martie 2011- chiar dacă Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea aderării României în spaţiul Schengen. La Palatul Cotroceni s-a încercat punerea la punct a unui plan care să conţină argumente tehnice dar şi politice.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat, miercuri , o reuniune de lucru, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai Guvernului, pe tema intrării în zona Schengen.
Vor fi avute în vedere în perioada următoare o serie de demersuri politice externe pentru ca procesul să se menţină în coordonatele stabilite.

La reuniune au participat Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Mănoiu, ministru – şef al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne şi Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Scopul reuniunii a fost examinarea stadiului pregătirilor şi demersurilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, în contextul creat de recenta transmitere, de către miniştrii de interne din două state membre UE, a unei scrisori prin care se solicită amânarea momentului aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen la o dată ulterioară lunii martie 2011.

Preşedintele şi membrii Guvernului  au trecut în revistă progresele atinse în pregătirea tehnică a aderării, fiind reconfirmată îndeplinirea integrală a condiţiilor acquis-ului Schengen, aspect probat şi de rezultatele tuturor misiunilor de evaluare.

A fost subliniată decizia fermă a autorităţilor române de a menţine şi dezvolta nivelul de pregătire pentru aderare, având în vedere faptul că aderarea României va conduce la creşterea semnificativă a securităţii frontierei externe a Uniunii Europene".

Oficialii au decis să întreprindă demersuri politice externe în perioada următoare pentru ca procesul de aderare la Schengen să se menţină în coordonatele stabilite.
Să mai spunem ca preşedintele Traian Băsescu a făcut miercuri seară un apel public la responsabilitate, având în vedere că o serie de declaraţii făcute de reprezentanţi ai partidelor îngreunează suplimentar acţiunea diplomatică a autorităţilor în sprijinul aderării la Schengen în martie 2011.

Şeful statului îşi exprimă surprinderea că astfel de declaraţii neargumentate, iresponsabile şi contrare interesului naţional vin tocmai din partea unor membri ai Parlamentului.

Titus Corlăţean, preşedinte al Comisiei de politică externă din Senat, a afirmat că cererile Franţei şi Germaniei de amânare a aderării României la spaţiul Schengen au fost determinate de percepţia de sistem corupt faţă de România, dar şi din cauza unor "cereri de şpagă", unul din exemple fiind tronsonul de autostradă Braşov-Comarnic.

Pe de altă parte, fostul negociator şef pentru Uniunea Europeană Vasile Puşcaş spune că "amânarea aderării României la Schengen este un semnal prost pentru investitorii străini".

La rândul său, consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban spunea că "ar trebui să ne repoziţionăm în context european", după demersul miniştrilor de interne francez şi german.

 
Fostul negociator şef pentru Uniunea Europeană Vasile Puşcaş intervievat de Andreea Pietroşel