Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune de urgenţă a NATO, după incidentul turco-sirian

reuniune-urgenta-nato-incidentul-turco-sirian.jpg

Panică în Turcia, după tirurile siriene care au ucis cinci oameni (Foto: AFP).

NATO a îndemnat miercuri seară Siria să "pună capăt încălcării flagrante a dreptului internaţional", după o reuniune de urgenţă la Bruxelles, convocată la solicitarea Turciei, care a invocat articolul 4, în urma unui tir de obuze provenind din Siria, ce a ucis cinci civili în Turcia, relatează AFP.

"Alianta (Nord-Atlantica) sustine Turcia", unul dintre cei 28 de membri ai sai, "si reclama încetarea imediata a unor asemenea acte agresive fata de un aliat", se arata într-un comunicat publicat de NATO la finalul reuniunii.
Aceste tiruri "sunt o sursa de foarte mare îngrijorare pentru aliati, care le condamna cu fermitate", se arata în document, care subliniaza "spiritul indivizibilitatii, securitatii si solidaritatii" membrilor NATO.

Reuniunea, care a durat un pic peste o ora, la sediul organizatiei din Bruxelles, a reunit ambasadorii celor 28 de tari membre, la solicitarea Turciei. Ambasadorul turc a prezentat colegilor sai ceea ce s-a petrecut joi dupa-amiaza în sudul Turciei, potrivit unei surse diplomatice.

La 26 iunie, Consiliul Atlanticului s-a reunit deja în acelasi format, în urma doborârii unui avion militar turc de catre apararea siriana si moartea celor doi piloti ai acestuia. NATO si-a exprimat, în urma acelei reuniuni, "sustinerea puternica" si solidaritatea fata de autoritatile de la Ankara. Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat ca securitatea Aliantei Nord-Atlantice este "indivizibila". De atunci, Rasmussen a declarat în numeroase rânduri ca NATO nu are nicio intentie sa intervina în Siria si ca singura solutie la conflict este de natura politica.

Este pentru a treia oara de la crearea NATO, în 1949, când este invocat articolul 4, de fiecare data la solicitarea Turciei. Ankara l-a invocat pentru prima data în 2003 în legatura cu Razboiul din Irak.

 

Reactiile internationale

 

Tirurile de obuze siriene împotriva unei localitati turce de la frontiera constituie un "nou exemplu de comportament necinstit" al regimului lui Bashar al-Assad, a denuntat miercuri George Little, purtatorul de cuvânt al Pentagonului, relateaza AFP.

"Deplângem pierderile de vieti umane în Turcia, un aliat important, si continuam sa urmarim situatia îndeaproape", a adaugat el într-un scrut comunicat, fara sa se refere la reuniunea NATO de urgenta de la Bruxelles.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat miercuri Guvernul sirian sa "respecte total integritatea teritoriala a vecinilor", în urma unui tir cu obuze siriene împotriva unui sat din Turcia, relateaza AFP.
Potrivit lui Ban Ki-moon, citat de catre purtatorul sau de cuvânt Martin Nesirky, acest incident "demonstreaza o data în plus ca acest conflict din Siria ameninta nu doar securitatea populatiei siriene, ci are tot mai mult un impact negativ asupra vecinilor" Damascului.

Ban Ki-moon "îndeamna Guvernul sirian sa respecte total integritatea teritoriala a vecinilor sai si sa puna capat violentelor împotriva poporului sirian". "El solicita tuturor partilor implicate sa diminueze tensiunile si sa creeze conditiile unei solutionari pasnice a crizei siriene", se arata într-un comunicat ONU.