Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Moldovei

Miniştri de externe, secretari de stat, oficiali din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene participă, azi, 30 septembrie, la cea de-a treia reuniune informală a grupului de "prieteni europeni" care sprijină Moldova pe drumul de integrare europeană. Cu detalii corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

În cadrul reuniunii, înalţii demnitari europeni vor aborda diverse aspecte ale cooperării dintre Republica Moldova şi UE şi vor fi trecute în revistă acţiunile întreprinse până în prezent, precum şi paşii comuni care urmează să-i realizeze Chişinăul şi Bruxelles-ul în viitor.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chişinău, reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este un eveniment diplomatic de anvergură şi constituie o premieră absolută pentru Republica Moldova. De altfel, relevă interesul accentuat al cancelariilor europene de a sprijini eforturile de integrare europeană ale autorităţilor moldovene.

Reuniunea informală va fi prezidată de ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă. La şedinţă şi-au anunţat participarea şi cei patru lideri ai Alianței pentru Integrare Europeană.

La şedinţa de azi, 30 septembrie, va participa şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi. Potrivit şefului diplomaţiei româneşti, reuniunea reprezintă un eveniment important care, acum 10 ani ar fi fost de neînchipuit.

Reuniunea este rodul unor eforturi comune. România este în mod natural cel mai vocal şi fidel facilitator al dialogului dintre Moldova şi Comisia Europeană. Ne dorim ca acţiunea viitoare a grupului de prieteni europeni ai Moldovei să continue. Prezenţa oficialilor tuturor statelor membre la nivel de ministru de externe, secretar de stat pentru afaceri europene sau importanţi oficiali la Chişinău pentru a sprijini Moldova pe drumul ei firesc către integrarea europeană, este în primul rând un succes al Alianţei pentru Integrare Europeană", a declarat ministrul român de externe, Teodor Baconschi.

Dialogul între „prietenii europeni" a fost lansat la 25 ianuarie 2010, la Bruxelles, iar a doua reuniune a fost organizată pe 14 iunie, la Luxemburg.

Scopul principal al Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova. La eveniment va fi prezent şi comisarul european pentru extindere şi vecinătate, Stefan Fule, care va avea întrevederi şi cu președintele interimar, Mihai Ghimpu.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu