Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuters: România ar putea da lecţii Ungariei

viktor-orban-ar-trebui-sa-tina-cont-scaderea-popularitatii-guvernantilor-romania-sondaje-urma.jpg

Orban ar trebui să ţină cont şi de scăderea popularităţii guvernanţilor din România în sondaje în urma măsurilor de austeritate

România ar putea da lecţii Ungariei în privinţa acordurilor de sprijin financiar cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, indică o analiză Reuters.  În contextul tensiunilor severe de pe pieţele financiare, care împing în sus costurile de finanţare şi nivelul datoriilor prin deprecierea puternică a forintului, premierul ungar Viktor Orban a renunţat la atitudinea ostilă faţă de instituţiile financiare internaţionale şi încearcă să cadă la pace, scrie agenţia.

Mai mult, Reuters dă România ca exemplu Ungariei în privinţa acordului cu FMI: ”Prin respectarea condiţiilor unui program similar (de finanţare externă - n.red.), Bucureştiul a reuşit să reaşeze economia pe drumul către creştere. Acest drum va aduce însă durere pe termen scurt şi va pedepsi oficialii care îl urmează”, notează agenţia. Însă UE şi FMI vor cere probabil atât anularea reformelor care au definit guvernarea Fidesz, cât şi introducerea unor noi măsuri ”compensatorii”, care vor presupune probabil austeritate.

Orban va ţine cont şi de scăderea popularităţii guvernanţilor din România în sondaje în urma măsurilor dure de austeritate implementate în cadrul acordului cu FMI, notează Reuters. ”FMI nu a fost prea flexibil în cazul României şi va fi chiar mai puţin flexibil în privinţa Ungariei. Va dori să răstoarne principalele reforme ale Fidesz, chestiune foarte sensibilă pentru electoratul partidului, situaţie care va fi extrem de dificilă”, comentează Nicholas Spiro, economist specializat în evaluarea riscului de ţară.

Întoarcerea lui Orban cu faţa către FMI a determinat aprecierea forintului cu 3% în această săptămână faţă de euro, după ce a scăzut în prima săptămână din an la mai multe minime record şi s-a depreciat cu peste 14% în ultimele şase luni din 2011, faţă de un declin de numai 2,5% pentru leul românesc. Ambele ţări au luat împrumuturi de la UE şi FMI la finele lui 2008 - începutul lui 2009, la apogeul crizei financiare mondiale, pentru a depăşi combinaţia dintre recesiune, retrageri de capital, deprecierea puternică a monedelor şi deteriorarea deficitelor externe şi aşa uriaşe.

Pe de altă parte, şi Le Monde analizează situaţia din Ungaria. Laszlo Rajk, arhitect, opozant şi fost disident ungar, fiul unui ministru executat în 1949 după un proces stalinist, apreciază că Ungaria condusă de Viktor Orban seamănă cu România lui Nicolae Ceauşescu… ”Din decembrie 1989, de când a apus steaua Geniului din Carpaţi, Europa de Est nu a mai cunoscut niciodată o transformare socială atât de radicală, stupidă şi ridicolă ca în Ungaria lui Viktor Orban, care seamănă cu România lui Nicolae Ceauşescu”, comentează Le Monde în ediţia electronică. Autorul scrie că în ultimii ani, mai mulţi apropiaţi ai Fidesz spuneau că aşteaptă victoria partidului în special pentru posiblitatea ca Orban însuşi să fie învins. Aflat în opoziţie, partidul era ostaticul preşedintelui său, dar după o victorie electorală acesta nu mai putea conduce în acelaşi mod, pentru că trebuia să ţină cont de unele limite, de circumstanţe externe şi mai ales de Europa şi SUA, afirmau aceştia.

În plus, de la 1 ianuarie Ungaria are o nouă Constituţie, care prevede că numele ţării nu mai este Republica Ungară. Primele măsuri au fost deja luate în administraţiile publice, pentru a implementa această schimbare, astfel că, de exemplu, tribunalele nu mai pronunţă deciziile în numele republicii. ”Este ca şi cum am trăi în România lui Ceauşescu”, conchide autorul.

 
Liliana Simionescu, Magazin european: România ar putea da lecţii Ungariei