Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoltă La Ambasada Libiei din Sofia

O revoltă a avut loc la ambasada Libiei din Sofia.  După cum informează mediile electronice, la o conferință de presă organizată noaptea trecută în locuința sa, consilierul pentru afaceri consulare Ibrahim Al-Furis a anunțat că a rupt cu regimul lui Gadaffi. El a cerut autoritățile bulgare să-i garanteze securitatea personală și cea a membrilor familiei, avertizând că întoarcerea sa la Tripoli este imposibilă până când Gaddafi se află la putere.

Corespondentul RFI la Sofia,  Petio Petkov

În cursul dimineții mai mulți cetățeni libieni au înconjurat clădirea ambasadei. Rebelii, în frunte cu Ibrahim Al-Furis, au preluat cu forță controlul asupră clădirii.  Anunţând că trec de partea Consiliului național de tranziție, aceştia au dat jos steagurile regimului Gadaffi înlocuindu-le cu cele ale Consiliului.

Rebelii au spart statuia lui Gaddafi şi i-au încuiat într-o cameră pe însărcinatul cu afaceri ai ambasadei şi pe un alt diplomat care au refuzat să treacă de partea lor. Unii medii au informat că simpatizanții dictatorului au și fost palmuiți. Rebelii au trimis o notă prin care informează Ministerul bulgar de externe că însărcinatul cu afaceri nu mai reprezintă statul libian.     

Între timp, ministerul a difuzat un comunicat de presă potrivit căruia Ibrahim al-Furis este declarat „persona non grata” la baza articolului 9 al Convenției de la Viena. Ministerul nu oferă detalii despre motivele care au stat la baza expulzării.

Șeful diplomației bulgare Nikolai Mladenov a declarat că decizia de expulzare nu are nici-o legătură cu evenimentele din ultimele ore, ci cu faptul că Ibrahim al-Furis a avut activități incompatibile cu statutul de dimplomat.

Mladenov a adăugat că ministerul de externe va suspenda contactele cu ambasada Libiei până la clarificarea situației. Se pare că decizia privind expulzarea consulului rebel a fost luată în grabă, fără a se cunoaște informația completă despre evenimentele din Ambasada Jamahiriei, au avertizat reprezentanți ai opoziției bulgare. Mediile însă afirmă că expulzarea ar putea avea legătură cu alte activități ale consulului.

Oricum, poziția Bulgariei în privință conflictului libian este cât se poate de clară. În sfârșitul lunii iunie guvernul Borisov a recunoscut Consiliul Național libian de tranziție drept reprezentant al poporului Libiei. La Benghazi a fost trimis un reprezentant diplomatic. Ministrul Mladenov a afirmat într-o declarație că guvernul rebelilor este capabil să procesul de edificare a unei Libii democratice și unite.

Epoca lui Muammar Gaddafi s-a încheiat și acesta trebuie să se retragă imediat. Cei acuzați de crime împotrivă umanității vor fi judecați de Curtea penală internațională, a declarat Mladenov. Bulgaria a participat cu o navă militară la operațiunea Alianței nordatlantice pentru protecția populației libiene.