Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoltele arabe schimbă guvernul la Paris

sarkozy.jpg

REUTERS/Télévision française

Sub pretextul revoluţiilor arabo-musulmane, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi-a remaniat guvernul schimbând "şefia" a trei ministere. E vorba însă de ministere-cheie - externele, internele şi apărarea - care ar putea juca roluri importante la acest sfârşit de mandat prezidenţial.

Prin schimbările efectuate, Sarkozy speră să dea un suflu nou politicii sale cu 14 luni înaintea prezidenţialelor de anul viitor.

Relansarea se anunţă însă dificilă, estimează analiştii de la Paris, chiar dacă mişcarea preşedintelui poate fi considerată abilă. Plecând de la revoltele nord-africane, şeful statului a realizat înainte de toate o operaţiune de politică internă destinată opiniei publice franceze.  

În ajunul unui an electoral care se anunţă foarte dificil pentru tabăra preşedintelui, fiecare cuvânt rostit de Nicolas Sarkozy în intervenţia sa radio-televizată de duminică a fost bine calculat. Astfel, când şeful statului îşi cheamă compatrioţii "să nu le fie frică de mutaţiile lumii arabe", el nu uită să adauge deîndată că aceste revolte ar putea da naştere la "fluxuri migratorii incontrolabile".

Cu alte cuvinte, spectrul imigraţiei este fluturat, "alibiul extern este folosit în scopuri interne", regretă editorialistul ziarului Le Monde. Pentru a combate tocmai acest spectru, acest posibil val de imigranţi, la şefia ministerului de interne a fost numit cel mai fidel colaborator al preşedintelui. Claude Guéant, noul ministru de interne şi al imigraţiei, este astfel recompensat pentru serviciile aduse patronului său de mai bine de 10 ani încoace.

Numit secretar general al preşedinţiei imediat după victoria lui Sarkozy în 2007, Guéant se impune repede practic ca o dublură a preşedintelui - asistă practic la toate întâlnirile preşedintelui, ba chiar când acesta este grăbit sau indisponibil îi ia locul - pe scurt, devenise un soi de vice-preşedinte. "Abil intelectual, talentat, în permanentă mişcare", noul ministru este astfel descris de Nicolas Sarkozy. Încrederea reciprocă şi nelimitată pe care şi-o acordă cei doi îi agasează pe unii membri ai anturajului prezidenţial.

Noul post - primul în fruntea unui minister - îi dă un alt fel de vizibilitate lui Guéant iar misiunea care-i este dată se anunţă grea: combaterea insecurităţii şi a criminalităţii, teme majore, primordiale în viitoarea campanie electorală, teme pe care va insista fără îndoială Frontul Naţional, partidul extremei drepte franceze.

La interne şi imigraţie, în afară de rezulatele proaste înregistrate până acum în combaterea delincvenţei, Guéant moşteneşte şi dosarul romilor. Un dosar spinos ce-ar putea reveni repede în actualitate având în vedere că de la declanşarea polemicii acum 7 luni déja, practic lucrurile nu s-au schimbat deloc în ciuda discursului public ţinut de responsabilii francezi.

Fosta eminenţă cenuşie a preşedintelui îl înlocuieşte aşadar pe controversatul Brice Hortefeux, alt apropiat al preşedintelui care însă risca să devină jenant în plină campanie electorală. Condamnat de două ori, o dată pentru insultă rasială şi mai recent pentru atac la prezumţia de nevinovăţie, Hortefeux trece din nou în umbră pe un post încă nedefinit de consilier prezidenţial.

Sacrificat pe altarul politicii, fostul responsabil de la interne nu va protesta public împotriva mentorului şi amicului său. El speră că odată intrat în conul de umbră, se va apropia fizic şi mai mult de Nicolas Sarkozy, prietenul său de 30 de ani alături de care va putea orchestra si pregăti campania pentru prezidenţialele de anul viitor.