Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezultat neaşteptat în Parlamentul European

Petiţiile Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, împotriva includerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate a statului român au fost nu doar dezbătute joi în comisia Petiţii a Parlamentului European, ele au fost şi votate. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.

Petiţiile Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, împotriva includerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate a statului român au fost nu doar dezbătute joi în comisia Petiţii a Parlamentului European, ele au fost şi votate.

Rezultatul este ca la vot fiind prezenti doar deputati europeni ai PPE care se opuneau acestui demers, petitiile au fost respinse sau cum se spune in Parlamentul European, ele sint închise.

Dar lucrurile sint mai complicate decât par...

Un vot nu era prevăzut, intenţia PPE de a recurge la aceasta metoda a fost notificata presedintei comisiei Petitii Erminia Mazzoni cu cinci minute înaintea sedintei.

În plus, cum mulţi deputaţi PPE, membrii ai comisiei, nu erau prezenţi la şedinţa, ei au fost reprezentaţi de colegii lor din alte comisii care s-au înscris la vot tot cu cinci minute înainte de începerea reuniunii.

Deputatul socialist Victor Boştinaru, care a iniţiat şi a provocat dezbaterea, şi-a arătat nemulţumirea faţă de această stare de fapt care va fi contestată. El a explicat la RFI că "regula de baza în comisia noastră a fost aceea că cel puţin un grup politic dacă cere un lucru se ţine cont de opinia acelui grup, nu exista tendinţa aceasta dictatorială de la Bucureşti, sau cel puţin nu exista pâna astăzi! Votul asupra păstrării deschise sau a închiderii petiţiei nu a fost în mod regulamentar pus pe agenda comisiei aşa cum se întâmpla ori de câte ori este precizat că va avea loc un vot".

Socialiştii, liberalii şi deputatii de stânga au părăsit sala în momentul votului întrucât şi-au dat seama că deputaţii PPE fiind mai numeroşi vor avea câştig de cauză.

Dar Victor Boştinaru invocă un viciu de procedură care va fi dezbătut în Conferinţa Preşedinţilor grupărilor politice din Parlamentul European care va valida sau va invalida votul.

Socialiştii sint aici sustinuţi de liberali, după cum explică pentru RFI deputatul liberal Norica Nicolai:

"Poziţia grupului liberal din Parlamentul European este că sintem de fapt în prezenţa încălcării articolului 7 din Tratatul de la Lisabona şi în conformitate cu acest Tratat Comisia Europeana are competenţa să intervina în ţările membre atunci când sint încălcate drepturile omului şi libertatea de expresie este un principiu fundamental"

Dar pentru cei care au avut câştig de cauză pâna la proba contrară, deputaţii de centru dreapta, discuţia asupra Strategiei Naţionale de Apărare şi Liberatea Presei nu-şi are rostul. Deputatul PPE Traian Ungureanu elabora această idee:

"Nu cred că libertatea presei şi puterea presei în România mai pot fi date inapoi; în al doilea rând dacă e să vorbim în termeni tehnici, Strategia Nationala de Apărare nu este un text de lege, nu e o lege care poate prescrie, pedepse, sancţiuni pentru un cetatean sau pentru altul, fie ca este el ziarist sau mecanic auto".

În prezent soarta acestor petitii introduse de jurnalisti români in Parlamentul European ramâne neclara.

Daca Conferinta Presedintilor decide sa anuleze votul, atunci petitiile nu sint inchise, debaterea continua si ea poate da nastere chiar si unei vizite a unei delegatii parlamentar europene in România sau in cel mai bun caz se ajunge si la o rezolutie a Parlamentului.

In caz contrar, demersul ziaristilor ramâni ramâne fara urmare si discutia este inchisa ceea ce, spun surse din Parlamentul European, nu ar fi doar pe placul deputatilor români din PPE ci si a celor francezi si italieni care au respins deja in vara aceasta posbilitatea dezbaterii libertatii presei la nivel european.