Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Richard Holbrooke, "diplomatul ultimei şanse" a murit

holbrooke-richard-reuters-brendan-mcdermid.jpg

Richard Holbrooke (Foto : Reuters / Brendan McDermid)

Veteranul diplomaţiei americane, Richard Holbrooke s-a stins din viaţă luni seară, în urma unei operaţii pe aortă. Holbrooke avea 69 de ani. Săptămânalul american Time Magazine îl numea "cel mai versat tactician al diplomaţiei americane" sau "diplomatul ultimei şanse".

Richard Holbrooke şi-a început cariera diplomatică în debutul anilor '60 şi s-a ocupat mulţi ani de Asia, în cadrul Departamentului de Stat, dar şi de Maroc, ca director al Corpului Păcii, agenţie guvernamantală a Statelor Unite.

A publicat sute de articole de politică externă în Foreign Policy, Newsweek şi Washington Post. Măsura capacităţilor sale a dat-o însă în 1995, în timpul negocierilor care au pus capăt războiului din Iugoslavia. Atunci s-a afirmat ca unul din marile nume ale diplomaţiei mondiale.

De numele lui sunt legate aşa-numitele acorduri de la Dayton, care au permis încetarea focului în spaţiul ex-iugoslav. După trei săptămâni de negocieri dure, Holbrooke găseşte o soluţie acceptabilă pentru toţi – croaţi, bosniaci şi sârbi - care acceptă să semneze un tratat de pace. Ia astfel naştere Republica Bosnia-Herţegovina.

După câţiva ani, în care a fost ambasador în Germania şi apoi la Naţiunile Unite, Richard Holbrooke este numit de preşedintele Barack Obama, imediat după instalarea sa la Casa Albă, consilier special pentru Pakistan şi Afganistan.

Obama avea nevoie de un om de teren, de un om cu o mare cultură internaţională, de un bun negociator şi comunicator, pentru o nouă strategie în Afganistan, strategie care să fie acceptată şi de aliaţii Statelor Unite şi care să includă Rusia. Pe acest dosar, Richard Holbrooke a lucrat până pe 11 decembrie, când a fost trasportat de urgenţă din biroul său de la Departamentul de Stat, la spitalul universitar "George Washington".