Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Robert Gates critică "masacrarea nevinovaţilor" în Siria

robert-gates-critica-masacrarea-nevinovatilor-siria.jpg

Robert Gates denunţă "masacrul" din Siria.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates a denunţat vineri, 10 iunie, "masacrul vieţilor nevinovate" comis de regimul sirian. Şeful Pentagonului declară că "legitimitatea" preşedintelui Bashar al-Assad este sub semnul întrebării.

"Masacrarea nevinovaţilor din Siria ar trebui să fie o problemă şi un subiect de preocupare pentru toată lumea", afirmă Robert Gates, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

"Cred că toată lumea trebuie să-şi pună întrebarea dacă Bashar al-Assad are legitimitatea pentru a guverna propria ţară, după acest gen de masacru", adaugă secretarul american al Apărării.

Peste o mie o sută de civili au fost ucişi şi cel puţin zece mii arestaţi în urma represiunii contra manifestanţilor, din data de 15 martie şi până acum, potrivit asociaţiilor de apărare a drepturilor omului.

"Există în mod clar o fractură în Orientul Mijlociu între conducătorii care sunt pregătiţi să-şi masacreze propriile populaţii pentru a rămâne la putere şi cei care sunt pregătiţi pentru o tranziţie" democratică, mai spune Robert Gates.

De partea ei, Ankara acuză regimul sirian de "atrocităţi" şi califică drept "inacceptabilă" reprimarea manifestaţiilor, în contextul în care noi refugiaţi au fugit din Siria în Turcia.