Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Robert Gates ia pulsul Chinei

gates-robert.jpg

Şeful Pentagonului, Robert Gates

Robert Gates, secretarul american al Apărării a început o vizită de trei zile la Beijing. Şeful Pentagonului are în vedere pregătirea vizitei preşedintelui chinez, Hu Jintao, la Washington, vizită ce va avea loc săptămâna viitoare şi intervine în contextul noilor programe de înarmare ale Beijingului, programe ce neliniştesc Statele Unite şi aliaţii săi din regiunea Asia-Pacific.

Ultima vizită a lui Robert Gates în China a avut loc în 2007. Era deja secretar al Apărării, dar preşedinte era George W. Bush. De atunci s-au întâmplat multe : cooperarea militară dintre Pentagon şi Ministerul chinez al Apărării a fost suspendată, pentru că Beijingul este deranjat de livrările americane de armament către Taiwan, livrări care se ridică la cifra de cinci miliarde de euro.

Altă problemă spinoasă : prezenţa permanentă în Asia-Pacific a trei portavioane americane şi supravegherea de către avioane americane a apelor teritoriale chineze.

Desfăşurarea unor noi forţe americane în Coreea de Sud nelinişteşte, de asemenea, Beijingul, întrucât este considerată o consolidare a prezenţei strategice americane în regiune.

Robert Gates se vrea însă optimist - contactele dintre înalţii responsabili militari americani şi chinezi au fost reluate în decembrie, iar preşedintele Hu Jintao se va afla peste zece zile la Casa Albă.

Totuşi, optimismul secretarului american al Apărării este moderat : China se simte în poziţie de forţă. Cea mai recentă manifestare a acestui sentiment au reprezentat-o fotografiile viitorului avion de vânătoare invizibil, lucru ce provoacă dificultăţi evidente supremaţiei navale americane în Pacific.

În program figurează şi o vizită, miercuri, la un centru de comandament nuclear, situat în apropiere de Beijing. Robert Gates va încerca să-şi convingă gazdele să se implice mai mult în dosarul nuclear nord-coreean. Pentru chinezi, Phenianul s-a liniştit, a propus chiar Seulului reluarea necondiţionată a dialogului, deci situaţia dintre cele două Corei este în primul rând o problemă bilaterală.

Miercuri, când va părăsi China, Robert Gates se va deplasa în ţările aliate, pentru a le pune în temă cu discuţiile de la Beijing : mai întâi în Japonia, neliniştită de creşterea potenţialului militar chinez şi apoi în Coreea de Sud, direct vizată de discuţiile de la Beijing pe tema dosarului nord-coreean.