Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România ar putea intra în Schengen în etape

romania-ar-putea-intra-schengen-etape.jpg

Aderarea la Schengen s-ar putea produce în etape, mai întâi cu frontierele aeriene.

România şi Bulgaria ar putea adera la Spaţiul Schengen în etape. Este declaraţia făcută de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, joi, 9 iunie, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurat la Luxemburg. Asta ar presupune ca cele două ţări să intre în zona de liberă circulaţie mai întâi cu frontierele aeriene.

"Avem nevoie de garanţii în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, ceea ce impune să putem proceda în etape, aşa cum a propus Germania", explică ministrul francez.

"O primă etapă ar fi în toamna (lui 2011), cu o deschidere a frontierelor aeriene în prezenţa ofiţerilor de poliţie din alte state", spune Claude Gueant.

"Cea de-a doua etapă ar interveni mai târziu, în 2012, prin deschiderea frontierelor terestre şi acolo cu ajutorul poliţiştilor de frontieră din alte state UE", precizează ministrul francez de Interne, care declară că "o aderare completă la sfârşitul lui 2012 este o ipoteză de lucru prezentă în spiritul tuturor".

 

De ce o aderare la Schengen în etape?

 

Potrivit corespondentului RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, nu s-a stabilit o aderare în etape, aceasta fiind o propunere franco-germană de discutat la următoarea reuniune, în septembrie. Mai multe posibilităţi vor fi atunci luate în calcul, printre care şi aceasta.

De ce o aderare în etape, din moment ce România şi Bulgaria sunt perfect pregătite din punct de vedere tehnic? Ei bine, mai multe capitale occidentale nu au încredere încă în România şi Bulgaria, din punct de vedere al reformelor politice şi de reformă a justiţiei. Acele ţări occidentale vor să adauge criterii neexistente pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Un comunicat al Guvernului olandez ne informează că "este imperativ să existe o încredere deplină în faptul că reformele legale întreprinse sunt efective şi ireversibile. Regulile statului de drept şi lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii trebuie să fie operaţionale", spune Guvernul de la Haga.

 

În privinţa aderării României, s-a ajuns la o etapa mai pozitivă

 

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, spune că  în privinţa aderării României la Schengen s-a ajuns într-o etapă mult mai pozitivă. "Eu cred că am intrat într-o fază mult mai pozitivă în care părţile discută, se pun pe masă argumente şi cred că toată lumea aşteaptă raportul MCV din iulie. Cred că acel raport va fi extrem de important.

Eu sper că acel raport va fi unul mult mai bun decât celelalte. Şi cred că este o dinamică a negocierilor ale cărei efecte trebuie să le lăsăm să se producă. Este o negociere la nivel internaţional cu o dinamică ce va rezulta într-un calendar", a explicat Henri Paul.

Bruxelles, Mihaela Gherghişan: România ar putea intra în Schengen în etape