Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România ar trebui să se repoziţioneze în plan european

schengen-aeroport.jpg

Aderarea României la Schengen ar putea fi amânată.

Relaţiile României cu Franţa şi Germania vor fi influenţate de poziţia Parisului şi Berlinului în chestiunea Schengen. O spune la RFI consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. El declară că "ar trebui să ne repoziţionăm în context european", după demersul miniştrilor de Interne francez şi german.

Aderarea la Schengen în martie 2011 este "foarte puţin probabilă". Nu s-a pus problema unui plan B, spune Leonard Orban. El nu exclude amânarea aderării cu un an sau doi, din cauză că MCV va fi finalizat "în cel mai bun caz" la mijlocul anului 2012.

"În mod cert, va exista o influenţă asupra acestor relaţii (cu Franţa şi Germania - n.r.). Nu numai relaţiile bilaterale vor fi analizate şi sunt deja analizate, dar inclusiv posibilităţile de repoziţionare într-un context mai larg, într-un context european sunt luate în discuţie în momentul de faţă la Bucureşti", declară consilierul prezidenţial.

"Nu s-a pus problema unui plan B, este clar că în momentul de faţă, aderarea în martie 2011 este foarte puţin probabilă şi atunci ce poţi să faci în momentul de faţă e să încerci să limitezi la maximum perioada de amânare a aderării la Spaţiul Schengen. Mai mult, e clar că nu se poate face. Este o bătălie pe care trebuie să continuăm să o ducem, nu trebuie să depunem armele", spune Orban.

Consilierul prezidenţial crede că România mai are multe de făcut în privinţa Justiţiei, ceea ce ar putea amâna şi mai mult aderarea la Schengen. "Dacă luăm foarte clar ce mai are de îndeplinit România în privinţa MCV, după părerea mea, nu sunt motive de optimism prea mare, având în vedere că probabil în cel mai bun caz, în cel mai bun caz, Mecanismul ar putea să fie finalizat undeva la mijlocul anului 2012. Deci dacă ne-am lua strict după ceea ce scrie în această scrisoare - se vorbeşte despre progrese ireversibile în domeniu - practic, am vorbi de un termen mult mai lung decât ne dorim noi", explică Leonard Orban.

Consilierul declară că România ar trebui să se repoziţioneze în plan european. "Ar trebui cumva să ne repoziţionăm în context european şi să analizăm mai cu atenţie ceea ce putem face, care sunt pârghiile pe care le avem, care sunt vulnerabilităţile pe care le avem şi să încercăm să găsim soluţii pentru ele", conchide Leonard Orban.

 
Leonard Orban, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Schengen