Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România ar vrea un summit extraordinar pe tema partidelor extremiste

mihai-razvan-ungureanu.jpg

Mihai Răzvan Ungureanu

România ar vrea un Consiliu European extraordinar pe tema partidelor extremiste. La această întâlnire ar urma să se discute despre modul în care politica unor partide populiste influenţează politicile europene."Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare" a declarat premierul român Mihai Răzvan Ungureanu într-o întâlnire cu presa străină de la Bucureşti.

Declaraţia privind necesitatea unui Consiliu European a fost făcută de premierul Mihai Răzvan Ungureanu într-o întâlnire cu juraliştii străini acreditaţi la Bucureşti.

"Cred că pe Schengen trebuie făcut un efort suplimentar de insistenţă politică, nu doar declarativă, chiar dacă vom avea o dată fixă în septembrie. Discuţia despre Schengen cred că trebuie purtată într-un context politic mai larg.

Există un stat care se opune intrării României în spaţiul Schengen pe seama unui calcul politic intern care derivă din fragilitatea guvernării, determinată de compoziţia politică a guvernării.

Sunt trei reprezentanţi ai unui partid de extremă dreaptă care, aşa se vede de la Bucureşti, ţin ostatică guvernarea, dictează pe temele importante. Nenorocirea este că aceşti trei sunt şi promotorii unei atitudini xenofobe, clar antieuropene.

Consiliu European Extraordinar

Mihai Răzvan Ungureanu, Premier

AscultăDownload

Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare.

Pentru că nu este doar cazul Olandei, ca să vorbim foarte deschis, este şi cazul Finlandei. Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre".

Mihai Răzvan Ungureanu a făcut această declaraţie în contextul în care era întrebat despre blocarea aderării României şi Bulgariei la Schengen de către Olanda.

Şeful Guvernului român a spus că Olanda are o problemă internă din cauza unui partid populist care se află în coaliţia parlamentară ce susţine Executivul.

Premierul român se află mâine la Bruxelles unde va discuta cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barosso.

 

 
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu