Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România şi Bulgaria fac front comun în dosarul Schengen

romania-bulgaria-fac-front-comun-dosarul-schengen.jpg

România şi Bulgaria vor să intre în Spaţiul Schengen în 2011.

Miniştrii de Interne român şi bulgar au discutat la Sofia, în cadrul unei conferinţe organizate de Open Society Institute, despre amânarea intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Numitorul comun asupra căruia au căzut de acord toţi participanţii este acela că amânarea integrării celor două state este o chestiune de opţiune politică şi nu una strict tehnică legată de implementarea aquis-ului Schengen în cele mai noi ţări membre ale Uniunii.

Ambasadorul Ungariei la Sofia, Judith Lang, a confirmat dimensiunea politică în debutul conferinţei.

"Preşedinţia maghiară a făcut din extinderea aquis-ului Schengen în România şi Bulgaria una dintre priorităţile noastre. Sunt foarte mulţumită să pot anunţa că cele două state au completat cu succes cerinţele tehnice ale aderării la Schengen. În plus, votul din Parlamentul European a confirmat că cele două ţări sunt pregătite să adere", spune ea.

 

Schengen, subiect "sensibil şi dificil"

 

Ministrul bulgar al Afacerilor Interne, Tsvetan Tsvetanov, a afirmat că "subiectul Schengen a devenit sensibil şi dificil pentru factorii de decizie din UE, din cauza situaţiei din nordul Africii şi a dificultăţilor provocate de fluxul migraţional spre zona mediteraneană. Multe ţări europene au fost îngrijorate de sistemul judiciar nereformat, de lipsa combaterii criminalităţii organizate şi a corupţiei din România şi Bulgaria".

Cele două ţări au îndeplinit criteriile tehnice şi Consiliul JAI nu va mai lua în discuţie criteriile tehnice. Ce rămâne de făcut este luare unei decizii politice cu privire la aderare. În septembrie se vor reuni din nou miniştrii de Interne din statele comunitare şi vor aprecia progresele Bucureştiului şi ale Sofiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Ministrul român al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, s-a arătat optimist şi a precizat că în opinia sa, România şi Bulgaria vor adera la Schengen în octombrie 2011. Din lista de progrese ale României, oficialul a evidenţiat în mod deosebit problema corupţiei şi activitatea de succes a DNA în acest domeniu.