Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România şi Franţa revin la un "ton normal"

romania-franta-revin-un-ton-normal.jpg

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi

Bucureştiul şi Parisul revin la "un ton normal, la agenda completă a relaţiei bilaterale", spune la RFI ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. El speră că România va obţine "o dată clară" pentru aderarea la Schengen în a doua parte a acestui an.

Teodor Baconschi vede o încălzire a relaţiei dintre România şi Franţa. "Cred că revenim la un ton normal, la agenda completă a relaţiei bilaterale, la spiritul ambiţios al parteneriatului strategic şi la o cooperare judiciară, poliţienească în stare să ne ajute în găsirea unei căi de ieşire, unui compromis şi a unui calendar pentru aderarea noastră la Schengen", spune ministrul Afacerilor Externe.

"Statele care au rezerve, în pofida faptului că tehnic vorbind suntem super-bine pregătiţi, nu aveau destulă încredere. Or e nevoie de încredere. Încrederea se obţine prin schimb de informaţii în timp real, prin cooperare consolidată şi prin dialog politic", precizează Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române declară că aderarea la Spaţiul Schengen în 2011 este un obiectiv. "Este obiectivul nostru. Ne aşteptăm ca la Consiliul European care va încheia preşedinţia ungară să avem un limbaj în concluziile Consiliului, care să fixeze o dată, un rendez-vous şi totodată în septembrie sau octombrie, la Consiliul JAI, sperăm ca toate statele membre să accepte o dată de aderare clară în a doua parte a anului", explică Baconschi.

"Vrem să participăm la dezbaterile privind reformarea Schengen, dar din interiorul acestui spaţiu, pe care îl putem întări", conchide ministrul Afacerilor Externe.

 
Teodor Baconschi, intervievat de Luca Niculescu, despre Paris şi Spaţiul Schengen