Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, mediator în Orientul Mijlociu (interviu cu fostul ministru de Externe al lui Ceauşescu, Ştefan Andrei)

România lui Nicolae Ceauşescu a fost unul dintre mediatorii cei mai importanţi în conflictul israeliano-palestinian. “Cel dintâi fiu al ţării” avea o relaţie cu totul specială cu Yasser Arafat, şeful Organizaţiei de Eliberare a Palestinei. Totul a pornit de la întâlnirea celor doi din Egipt, intermediată de fostul ministru de Externe al lui Ceauşescu, Ştefan Andrei, care a acordat joi un interviu RFI.

Încă de la conferinţa partidelor comuniste de la Moscova din 1969, România susţinea că e necesar dreptul de autodeterminare al poporului palestinian. Apoi, în 1988, România a recunoscut statul Palestina.

În mai 1989, Ceauşescu şi-a trimis ministrul de Externe la Ierusalim, unde au existat patru întâlniri în legătură cu reuniunea internaţională ce urma să fie organizată pentru găsirea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian.

Reuniunea ar fi trebuit să aibă loc la Bucureşti, dar s-a desfăşurat până la urmă la Oslo, din cauză că în România a avut loc Revoluţia. O spune fostul ministru de Externe al lui Nicolae Ceauşescu.

La votul de joi seară de la ONU, pentru acordarea statutului de observator nemembru Autorităţii Palestiniene, România merge cu un mandat ambiguu. Ministerul de Externe spune că demersurile unilaterale nu contribuie la instaurarea unei păci durabile, iar soluţia este reluarea negocierilor. Cu alte cuvinte, fie vom vota împotriva rezoluţiei, fie ne vom abţine.