Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România nu vrea să intre pe etape în Schengen

Germania propune ca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen sa aiba loc în două etape. Nu cred că ne interesează acum această prioritate, a spus şeful statului, chiar dacă această posibilitate există teoretic.  Altfel spus, Romania nu vrea să intre pe etape în Schengen.

Propunerea Germaniei vizează ca într-o primă fază, aeroporturile internaţionale din cele două ţări să fie primite în Schengen, iar cea de-a doua faza să cuprindă frontierele terestre. Propunerea a fost facuta joi la Bruxelles in cadrul reuniunii miniştrilor de interne europeni. România nu este însă de acord cu această propunere.

Nu cred că ne interesează acum această prioritate, a spus şeful statului, chiar dacă această posibilitate există teoretic. Altfel spus, România nu vrea să intre pe etape în Schengen.

Cum vede Traian Băsescu evoluţia în dosarul Schengen ? În primul rând, spune el : trebuie aşteptată noua inspecţie de la sfârşitul lunii martie la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia.

Dacă această inspecţie iese bine, înseamnă că Bulgaria nu mai are probleme tehnice. Cum cele două ţări sint la pachet în chestiunea Schengen, atunci ar putea adera.  “După ce intrăm în Schengen vedem împreună cu ceilalţi europeni ce e de făcut. Adoptăm împreună soluţii".

 Joi la Bruxelles, un oficial german a declarat că Berlinul doreşte să pună întreg spaţiul Schengen sub semnul întrebării. Ţările deja membre în Schengen, dar care au probleme la frontiere, ar risca fie să fie suspendate din spaţiul de liberă circulaţie până când îşi rezolvă problemele. Este deocamdată o propunere şi va fi nevoie de acordul tuturor statelor membre în spaţiul Schengen pentru ca ea să poata fi aplicată.

 
Luca Niculescu în dialog cu Anca Năstase