Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România nu vrea separarea de Bulgaria în chestiunea Schenghen

România exclude posibilitatea să ceară decuplarea de Bulgaria în privinţa aderării la Spaţiul Schengen”. Iată ce a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu prezent la reuninea Consiliului European de la Bruxelles. Liderul de la Bucureşti a spus totodată că doreşte recunoaşterea oficială a faptului că România şi-a îndeplinit obiectivul din tratatul de aderare la Schengen.

"Vrem doar să ni se recunoască progresele şi nu să facem un joc politic din decuplarea de Bulgaria, pentru că nu ar folosi nimănui", a declarat Traian Băsescu.

"Până la urmă e o chestiune de luni până când şi Bulgaria va fi în regulă. Pe de altă parte, nu putem accepta utilizarea dreptului de veto pentru intrare în Schengen ca (...), fără să fim consultaţi, să ni se adauge obligaţii suplimentare. Deci, aici e problema. MCV nu are nicio legătură cu Schengen. Una sunt criteriile Schengen, iar alta ceea ce noi recunoaştem: că nu avem. Nu avem încă un raport MCV satisfăcător. O recunoaştem noi, nu avem nevoie să ne-o spună alţii ca motivaţie artificială pentru un lucru pe care noi îl ştim. Nu vrem să se creeze un precedent de genul: României poţi să-i mai adaugi ceva în traistă, ce vrei, ori de câte ori ţi se pare că dă bine. Acest lucru nu-l putem accepta, pentru că o să fie şi momentul intrării în euro... Nu ştiu când va fi, dar va fi", a spus Traian Băsescu.

Spre deosebire de România, Bulgaria nu a primit un raport favorabil din partea membrilor grupului de evaluare Schengen, reevaluari fiind necesare în cazul acestei ţări.

Franţa, Germania, Finlanda – şi, mai nou, Norvegia – s-au pronunţat împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen.

Spaţiul European de liberă circulaţie Schengen numără 25 de state membre şi peste 400 de milioane de cetăţeni circulă liber, fără să fie nevoite să prezinte paşaportul la control.

Asigurări de la Germania

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit, sâmbătă, cu ministrul federal al Afacerilor Externe german, Guido Westerwelle, cu care a discutat despre aderarea României la Schengen, primind asigurări că partea germană va continua să aibă o abordare constructivă în acest proces, potrivit MAE.

"Cei doi miniştri au discutat despre căile de acţiune pentru consolidarea, în continuare, a cooperării româno-germane şi dezvoltarea dialogului bilateral între cele două ministere de externe. Ambii miniştri au fost de acord că perspectivele în acest sens sunt deosebit de favorabile şi se înscriu pe deplin în dinamica imprimată de vizita la Bucureşti a cancelarului german federal, în 2010", se arată într-un comunicat MAE remis agenţiei MEDIAFAX.