Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, pion important în strategia Dunării

România va coordona mai multe domenii prioritare ale Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, a anunţat ministrul de externe, Teodor Baconschi. Dintre acestea componenta căi navigabile alături de Austria, promovarea culturii şi a turismului împreună cu Bulgaria şi gestionarea riscurilor de mediu în zona Dunării alături de Ungaria.

Proiectul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării mai face un pas înainte. Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn a anunţat la Budapesta planul de acţiune pentru Strategia Dunării, document adoptat anul trecut la Bucureşti de şefii guvernelor a 14 state din bazinul fluviului.

În contextul în care Ungaria a preluat deja preşedinţia Uniunii Europene s-au anunţat şi planurile de acţiune pentru punerea în aplicare a Strategiei Dunării. Ţările implicate şi-au primit domeniile pe care le vor coordona în următoarea perioadă.

România a primit trei direcţii principale de coordonare. Ministrul român de externe, Teodor Baconschi spune care sunt acestea: “fiecare stat din regiune poate coordona maximum trei domenii prioritare iar un domeniu poate fi coordonat de maximum două state sau landuri. Conform planului de acţiune fiecare domeniu prioritar are subsumate mai multe acţiuni care vor fi implementate prin intermediul proiectului. În ce priveşte România, vom coordona trei domenii: transporturi fluviale, turismul şi cultura cu Bulgaria, gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme împreuna cu Ungaria” .


În domeniul transportului, România se va implica în asigurarea condiţiilor pentru navigaţie, modernizarea infrastructurii portuare sau crearea de noi terminale pe Dunăre. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, spune că implicarea României în acest proiect este un succes al politicii externe a ţării.


Putem spune că asistăm la un succes major al politicii externe româneşti pentru că este un efort concertat pe care l-a depus atât România cât şi Austria de la bun început prin promovarea acestui proiect. Iată s-a materializat, devine o prioritate nu numai din punct de vedere politic dar şi din punct de vedere economic şi financiar. Din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor suntem onoraţi pentru că vom juca un rol extrem de important în implementarea acestei strategii, şi mă refer la faptul că alături de Austria noi vom coordona partea care vizează transportul fluvial.”


Totodată, în cadrul strategiei Dunării România va coordona proiecte şi în domeniul culturii şi turismului. În plan sunt proiecte pentru dezvoltarea şi diversificarea ofertei turistice, reabilitarea şi promovarea patrimoniului turistic din zona Dunării. Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea spune că această poziţie de coordonare va aduce României avantaje privind promovarea turistică a patrimoniului cultural românesc. 


O consecinţă directă a implicării ministerului în coordonarea ariilor prioritare va fi dezvoltarea unor relaţii strânse parteneriale cu celelalte 13 ţări implicate. Asumarea misiunii de coordonator a acestui domeniu de către MDRT este o oportunitate excelentă de a ne asuma rolul de lider în materie de turism prin sprijinirea interconectării estului şi a vestului dar şi un examen important pentru a demonstra capacitatea noastră. Implementarea strategiei va sprijini Romînia în valorificarea imensului patrimoniu cultural de care dispunem, va sprijini dezvoltarea infrastructurii specifice şi derularea unor intense acţiuni de promovare ”.


Strategia Dunării este un proiect iniţiat de România şi Austria. Alături de transport, strategia Dunării va însemna proiecte şi investiţii în infrastructură şi energie, în domeniul protecţiei mediului şi va duce la cooperarea teritorială între regiuni şi localităţi învecinate.