Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România-Rusia: Declaraţii belicoase sau dialog pragmatic?

romania-rusia-declaratii-belicoase-dialog-pragmatic.jpg

Teodor Meleşcanu militează pentru un dialog pragmatic cu Rusia, în chestiunea scutului antirachetă.

Senatorul PNL, Teodor Meleşcanu spune într-un interviu la RFI că relaţia cu Rusia ar putea fi îmbunătăţită, dacă "declaraţiile belicoase ar fi înlocuite cu un dialog mult mai concret şi mai pragmatic". Şeful Comisiei de Apărare consideră în contextul temerilor Moscovei faţă de scutul antirachetă din România că Bucureştiul trebuie să renunţe la "declaraţiile relativ goale de conţinut şi fără argumente convingătoare".

"Nu-mi spuneţi că Serghei Lavrov a căzut de pe scaun când Teodor Baconschi i-a spus că scutul antirachetă e un sistem defensiv, care nu afectează Federaţia Rusă". Iată cum comentează Teodor Meleşcanu întâlnirea dintre ministrul român de Externe şi omologul său rus.

Teodor Baconschi declară că i-a dat asigurări lui Serghei Lavrov că scutul antirachetă care va fi instalat în România este un sistem defensiv, care nu are cum să modifice echilibrul strategic în regiune.

Şeful Comisiei de Apărare din Senat e însă de altă părere: "Sigur că scutul antirachetă este un sistem defensiv, care te apără împotriva unor lovituri cu rachete. Dar în acelaşi timp, trebuie să fim foarte corecţi şi să mergem cu raţionamentul până la capăt: acest sistem defensiv influenţează şi echilibrul strategic, pentru că orice stat, vorbesc de statele mari, care au arsenale foarte importante, în momentul în care ştiu că e nevoie de un număr mult mai mare de rachete ca să poată penetra un asemenea sistem… evident că are o implicaţie".

 

Meleşcanu: Declaraţii relativ goale de conţinut în relaţia cu Rusia

 

Teodor Meleşcanu pledează pentru o schimbare a discursului Bucureştiului faţă de Moscova. "Din punctul meu de vedere, ar trebui ca în locul declaraţiilor generale şi relativ goale de conţinut sau fără argumente convingătoare… nu-mi spuneţi că domnul Lavrov a căzut de pe scaun când i-a spus că e un sistem defensiv, care nu afectează Federaţia Rusă… să se treacă la o altă etapă. Sunt două direcţii principale pe care România ar trebui să le urmeze şi anume un sprijin foarte concret şi în cadrul NATO, dar şi pe plan bilateral în relaţiile cu Rusia. (…) În plan bilateral, evident că declaraţiile belicoase uneori ar trebui să fie înlocuite cu un dialog mult mai concret şi mai aplicat, pragmatic. Încrederea nu este dată numai de sisteme de arme, ci şi de credibilitatea pe care o ai în responsabilitatea oamenilor care au aceste sisteme pe teritoriul lor sau în zonele din apropierea lor", spune senatorul liberal.

"Nici nu ştiu dacă e o temere reală a Rusiei (…), dar este evident că nu trebuie să ne menţinem la declaraţii generale", apreciază Teodor Meleşcanu.

 

Concluziile întâlnirii Baconschi-Lavrov

 

Revenind la ministrul de Externe, Teodor Baconschi a precizat că România, ca membru activ al Consiliului NATO-Rusia, este pregătită să susţină orice formulă care poate linişti partea rusă cu privire la caracterul strict defensiv al sistemului antirachetă.

"Noi am finalizat şi semnat la Washington un acord bilateral referitor la amplasarea elementelor de scut antirachetă în România. Acest acord este o contribuţie a României şi la viitoarea misiune NATO în acest registru strategic şi domnul Lavrov a făcut într-adevăr o referire la această evoluţie pe care o cunosc foarte bine, ea decurge dintr-o decizie suverană a României. Ca membri NATO, suntem activi în Consiliul NATO-Rusia şi gata să susţinem orice formulă care poate linişti partea rusă cu privire la caracterul strict defensiv al acestui sistem", explică şeful diplomaţiei române.

Teodor Meleşcanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scutul antirachetă şi relaţia României cu Rusia